Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Italiensk konstnär låter "Simpsons" stötta Iran

Iran • Publicerad 7 oktober 2022
Den italienska konstnären Alexsandro Palombo har låtit Marge Simpson klippa håret.
Den italienska konstnären Alexsandro Palombo har låtit Marge Simpson klippa håret.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Den italienske konstnären Alexsandro Palombo har låtit Marge Simpson från långköraren "Simpsons" klippa av sig sitt karaktäristiska hår i en väggmålning vid Irans konsulat i Milano.

Målningen går under namnet "The Cut" och det är inte första gången som Palombo använder sig av familjen Simpson i sin konst. Han har exempelvis tidigare låtit personer från serien förekomma i verk om Black Lives Matter-rörelsen och för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag.

Protesterna i Iran tog sin början efter det att 22-åriga Mahsa Zhina Amini i mitten av september dog i händerna på landets moralpolis. Hon hade gripits för att ha burit sin hijab på "fel sätt". Att ta av hijaben och/eller klippa av sig en hårlock har förvandlats till en internationell symbol för att visa stöd för de iranska kvinnornas uppror. I tisdags gjorde exempelvis den svenska EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) just det i talarstolen under ett sammanträde i EU-parlamentet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons