Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Iransk rappare får sex års fängelse

Iranske rapparen Toomaj Salehi dömdes under måndagen till fängelse i sex år och tre månader – och står inför nya anklagelser.
Iran • Publicerad 10 juli 2023
Efter att Toomaj Salehi gripits arrangerades demonstrationer för att stötta honom. Här är en i Oslo. Arkivbild.
Efter att Toomaj Salehi gripits arrangerades demonstrationer för att stötta honom. Här är en i Oslo. Arkivbild.Foto: Javad Parsa/NTB

Salehi stod åtalad för att "sprida korruption i världen" – ett brott som i Iran kan straffas med döden – och anklagelserna gäller spridning av propaganda, uppvigling till våldsamheter och att han haft en central roll i protesterna som skakade landet 2022, rapporterar BBC.

Iranska myndigheter har inte kommenterat domen som kommer efter att Saleh tillbringat månader i isolering i Dastgerd-fängelset, i centrala Iran.

Annons

Enligt hans advokat friades han från anklagelserna att ha ”förolämpat den högsta ledaren”, ayatolla Ali Khamenei, och för att ha "kommunicerat med fientliga regeringar".

Han greps i oktober 2022 efter att ha publicerat videor där han protesterade mot den iranska regimen.

I lördags anklagades Salehi också för att ha samarbetat med Kanadas regering. Detta med anledning av en intervju rapparen gjorde med CBC förra året, rapporterade CBC News själva.

Salehis advokat Amir Raesian menar att intervjun som Toomaj Salehi gjort med CBC News använts som bevis för att han samarbetar med den kanadensiska regeringen.

Fakta: Historisk proteströrelse

Den största protestvågen som skakat Iran på många år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september 2022 för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord mot regimen. Protesterna spred sig snabbt över landet och har sedan dess kommit att handla om mycket mer än bara den obligatoriska slöjan.

Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Hundratals har dödats och tiotusentals har gripits. Flera av de gripna riskerar att dömas till döden för sin medverkan i protesterna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons