Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Ingvar Oldsberg är död

Sportjournalisten och programledaren Ingvar Oldsberg är död, uppger familjen för Aftonbladet. Han blev 76 år.
"Ingvar var inte bara en tv-ikon utan också en tv-visionär", skriver Kristian Luuk till TT.
Nöje • Publicerad 10 februari 2022
Ingvar Oldsberg. Arkivbild.
Ingvar Oldsberg. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

"Ingvar Oldsberg avled i dag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom. Mot bakgrund av vår svåra stund ber vi alla att respektera vårt behov av avskildhet och lugn. Vi undanber oss kontakt till dess vi ger vidare besked”, skriver familjen i pressmeddelandet.

Ingvar Oldsberg började sin karriär som sportjournalist och fotbollskommentator, men övergick sedan till att leda underhållningsprogram för SVT. Han inspirerades av Lennart Hylands programledarstil och ledde program som "Oss skojare emellan", "Bell & Bom", "Avenyn upp och ner", och "Oldsberg – för närvarande".

"Evigt tacksam"

Annons

Med tiden blev Oldsberg en av Sveriges mest kända programledare, kanske främst på grund av långköraren "På spåret" som han ledde mellan 1987 och 2009.

Kristian Luuk, som tog över som programledare för "På spåret" efter Oldsberg, minns "en tv-ikon".

"Ingvar var inte bara en tv-ikon utan också en tv-visionär. Han var med och skapade och ledde många olika tv-format. Det var ju faktiskt han själv som hittade på 'På spåret" en gång i tiden, ett program som så här 35 år senare fortfarande är ett av Sveriges absolut största tv-program", skriver han i ett mejl till TT och fortsätter:

"Personligen är jag honom för evigt tacksam. Det har varit en ära att förvalta hans flaggskepp".

Även SVT:s Hanna Stjärne tar upp glosan ikon i samband med Ingvar Oldsberg.

"Ingvar Oldsberg var en visionär och ikon inom svensk tv som underhållare och sportjournalist. Ingvar brann för folklig folkbildning med ett direkt och varmt tilltal. Han hade ett stort kunnande och ett fenomenalt minne för detaljer och hade alltid den där speciella glimten i ögat", skriver hon i ett sms till TT.

"Duktig på allt"

Mellan 2014 och 2017 tog Oldsberg över som programledare för "Bingolotto" i TV4, och innan dess ledde han bland annat "Vem kan slå Filip och Fredrik?" tillsammans med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Programledarkollegan Leif "Loket" Olsson, som ledde "Bingolotto" före Oldsberg, minns "en speciell människa".

– Han var duktig på allt han gjorde. Han var med på "Bingolotto" och det gjorde han bra. Jag sade alltid att så länge han orkar och tycker det är trevligt så kommer det gå bra. Tv-programmet "Oss skojare emellan" var också fantastiskt bra, säger han.

Olsson lyfter även fram Ingvar Oldsberg som "folklig och rolig":

Annons

– Han kommer att saknas oss. Han var med på allt och var idrottskille också, det gör det ju inte sämre. Han kunde säkert irritera många också, för han var speciell, Ingvar.

"Större än sin mentor"

Rickard Olsson, som också han lett "Bingolotto", är tagen av nyheten om Oldsbergs död. Senast de talades vid var i mellandagarna.

– Då lät han väldigt skröplig. Det kom oväntat, men inte som någon chock. Jag har har lärt mig så mycket av den mannen och vi har hängt och träffats mycket genom åren, säger han.

Rickard Olsson tycker också att det är "ett stort stycke tv-historia" som nu gått ur tiden.

– Han var så där rapp, påläst, och snabb i tungan, med pillemariska ögon. Det var som en fantastiskt bra musiker, som bara "har det". Han var en av "Hylands pojkar" och jag skulle nog säga att han blev större än sin mentor, säger han.

Lotta Engberg, som även hon lett "Bingolotto", skriver till TT:

"En fantastisk programledarikon har gått ur tiden. Vi är många som sett på honom och lärt oss utav honom. Mina tankar går idag till hans familj".

Journalisten och författaren Björn Hellberg, som bland annat var Ingvar Oldsbergs parhäst i "På spåret", tror att Oldsbergs storhet bland annat låg i hans naturlighet framför kameran.

– Han var helt obesvärad. Han hade glimten i ögat och var aldrig svarslös, han fick alltid sista ordet i varje replikföring. Att han var så naturlig gjorde att folk i närheten kände sig bekväma, där hade han många förtjänster, säger han till TV4.

Humor

Krögaren och tv-profilen Carl-Jan Granqvist tävlade i "På spåret" tillsammans med Lotta Bromé när Ingvar Oldsberg var programledare. Granqvist blev också själv under en period Oldsbergs bisittare och domare i programmet. Han minns Oldsberg med stor glädje och som en oerhört positiv person.

Annons

– Han var otroligt närvarande i ögonblicket och hade en humor som var så göteborgsk att man inte kan hitta någon mer underfundig humor än hos Ingvar.

Humorn behöll Ingvar Oldsberg in i det sista, enligt Granqvist:

– Han hade distans till livet, vi visste att tiden var räknad, men det fanns ingen dödsångest där, han levde in i det sista.

Fakta: Ingvar Oldsberg

Född 1945

Yrke: Journalist och tv-personlighet

Karriär i urval: Sportreporter i tv, programledare för "Tipsextra". Debuterade 1980 som programledare i SVT med "Klick-klick", en frågesport för pressfotografer. Sedan fortsatte det med humorprogrammen "Oss skojare emellan" och "Bell & Bom" med Fredrik Belfrage och pratshowen "Oldsberg – för närvarande". Oldsberg ledde också långlivade publiksuccén "På spåret" mellan 1987 och 2009. Det sista uppdraget för SVT var att ta över "Här är ditt liv" i ett par säsonger. Mot slutet av sin karriär ledde Oldsberg "Bingolotto" 2014-2017.

Var julvärd i SVT 2006. Fick hederspriset på tv-galan Kristallen 2012.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons