Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Ingvar Oldsberg är död

Sportjournalisten och programledaren Ingvar Oldsberg är död, uppger familjen för Aftonbladet. Han blev 76 år.
Nöje • Publicerad 10 februari 2022
Ingvar Oldsberg. Arkivbild.
Ingvar Oldsberg. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg på plats gjorde frågesporten "Slaget om Sverige" i TV4. Arkivbild.
Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg på plats gjorde frågesporten "Slaget om Sverige" i TV4. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

"Ingvar Oldsberg avled i dag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom. Mot bakgrund av vår svåra stund ber vi alla att respektera vårt behov av avskildhet och lugn. Vi undanber oss kontakt till dess vi ger vidare besked”, skriver familjen i pressmeddelandet.

Ingvar Oldsberg började sin karriär som sportjournalist och fotbollskommentator, men övergick sedan till att leda underhållningsprogram för SVT. Han inspirerades av Lennart Hylands programledarstil och ledde program som "Oss skojare emellan", "Bell & Bom", "Avenyn upp och ner", och "Oldsberg – för närvarande".

Annons

Med tiden blev Oldsberg en av Sveriges mest kända programledare, kanske främst på grund av långköraren "På spåret" som han ledde mellan 1987 och 2009.

Journalisten och författaren Björn Hellberg, som bland annat var Ingvar Oldsbergs parhäst och domare i "På spåret", minns tillbaka på deras samarbete.

– Vi satt och klurade ut de här ledtrådarna och hade nog roligare själva än publiken. Någon skrev att vi var Sveriges motsvarighet till Abbott och Costello, väldigt smickrande förstås. Vi försökte alltid ha en blandning av leklynne och seriositet. Fakta är heliga, dem får man inte slarva med. Men att försöka presentera det på ett lite skojfriskt manér var det vi siktade på, säger han.

"Evigt tacksam"

Kristian Luuk, som tog över som programledare för "På spåret" efter Oldsberg, minns "en tv-ikon".

"Ingvar var inte bara en tv-ikon utan också en tv-visionär. Han var med och skapade och ledde många olika tv-format. Det var ju faktiskt han själv som hittade på 'På spåret" en gång i tiden, ett program som så här 35 år senare fortfarande är ett av Sveriges absolut största tv-program", skriver han i ett mejl till TT och fortsätter:

"Personligen är jag honom för evigt tacksam. Det har varit en ära att förvalta hans flaggskepp".

Även SVT:s Hanna Stjärne tar upp glosan ikon i samband med Ingvar Oldsberg.

"Ingvar Oldsberg var en visionär och ikon inom svensk tv som underhållare och sportjournalist. Ingvar brann för folklig folkbildning med ett direkt och varmt tilltal. Han hade ett stort kunnande och ett fenomenalt minne för detaljer och hade alltid den där speciella glimten i ögat", skriver hon i ett sms till TT.

"Duktig på allt"

Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg värvades efter "På spåret" till TV4 och gjorde programmen "Slaget om Sverige" och "Sverigequizet" fram till 2016.

– Det var det sista stora tv-projektet vi gjorde ihop. Vi träffades första gången 1973, då Ingvar hade fått reda på att i Laholm finns en tennisjournalist. Han skulle intervjua mig i sju minuter, men det pågick i nästan en timme. När jag fyllde 50 hade min fru lyckats få in det här bandet och vi lät så väldigt höviska “Om redaktören accepterar så tör jag ställa ett spörsmål till”. Där kunde man ju inte ana att det var början till ett samarbete som pågick i nästan ett halvt sekel, säger Björn Hellberg.

Annons

Mellan 2014 och 2017 tog Oldsberg över som programledare för "Bingolotto" i TV4. Programledarkollegan Leif "Loket" Olsson, som ledde "Bingolotto" före Oldsberg, minns "en speciell människa".

– Han var duktig på allt han gjorde. Han var med på "Bingolotto" och det gjorde han bra. Jag sade alltid att så länge han orkar och tycker det är trevligt så kommer det gå bra. Tv-programmet "Oss skojare emellan" var också fantastiskt bra, säger han.

Olsson lyfter även fram Ingvar Oldsberg som "folklig och rolig":

– Han kommer att saknas oss. Han var med på allt och var idrottskille också, det gör det ju inte sämre. Han kunde säkert irritera många också, för han var speciell, Ingvar.

"Större än sin mentor"

Rickard Olsson, som också han lett "Bingolotto", är tagen av nyheten om Oldsbergs död. Senast de talades vid var i mellandagarna.

– Då lät han väldigt skröplig. Det kom oväntat, men inte som någon chock. Jag har har lärt mig så mycket av den mannen och vi har hängt och träffats mycket genom åren, säger han.

Rickard Olsson tycker också att det är "ett stort stycke tv-historia" som nu gått ur tiden.

– Han var så där rapp, påläst, och snabb i tungan, med pillemariska ögon. Det var som en fantastiskt bra musiker, som bara "har det". Han var en av "Hylands pojkar" och jag skulle nog säga att han blev större än sin mentor, säger han.

Lotta Engberg, som även hon lett "Bingolotto", skriver till TT:

"En fantastisk programledarikon har gått ur tiden. Vi är många som sett på honom och lärt oss utav honom. Mina tankar går idag till hans familj".

Humor

Annons

Krögaren och tv-profilen Carl-Jan Granqvist tävlade i "På spåret" tillsammans med Lotta Bromé när Ingvar Oldsberg var programledare. Granqvist blev också själv under en period Oldsbergs bisittare och domare i programmet. Han minns Oldsberg med stor glädje och som en oerhört positiv person.

– Han var otroligt närvarande i ögonblicket och hade en humor som var så göteborgsk att man inte kan hitta någon mer underfundig humor än hos Ingvar.

Humorn behöll Ingvar Oldsberg in i det sista, enligt Granqvist:

– Han hade distans till livet, vi visste att tiden var räknad, men det fanns ingen dödsångest där, han levde in i det sista.

Björn Hellberg berättar att han och Oldsberg åkte på resor ihop ända fram till för ett par år sedan.

– Vi gjorde några reseprogram nere på kontinenten, i Österrike och Tyskland, där vi kåserade. Senaste året har vi inte haft mycket kontakt för han har varit för sjuk. På något sätt lindrar det lite att jag visste hur illa det var, så att det kom inte som en brutal chock. Men det lättar ju inte på sorgen någonting, säger han.

Fakta: Ingvar Oldsberg

Född 1945

Yrke: Journalist och tv-personlighet

Karriär i urval: Sportreporter i tv, programledare för "Tipsextra". Debuterade 1980 som programledare i SVT med "Klick-klick", en frågesport för pressfotografer. Sedan fortsatte det med humorprogrammen "Oss skojare emellan" och "Bell & Bom" med Fredrik Belfrage och pratshowen "Oldsberg – för närvarande". Oldsberg ledde också långlivade publiksuccén "På spåret" mellan 1987 och 2009. Det sista uppdraget för SVT var att ta över "Här är ditt liv" i ett par säsonger. Mot slutet av sin karriär ledde Oldsberg "Bingolotto" 2014-2017.

Var julvärd i SVT 2006. Fick hederspriset på tv-galan Kristallen 2012.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons