Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Inget besked till Giron Sámi Teáhter

I helgen gör Parisa Liljestrand (M) sitt andra besök i Sápmi som kultur- och sameminister. Hon ger dock inget besked om huruvida Giron Sámi Teáhter kan bli nationalscen.
Teater • Publicerad 3 februari 2023
I helgen besöker kulturminister Parisa Liljestrand Jokkmokks marknad. Arkivbild.
I helgen besöker kulturminister Parisa Liljestrand Jokkmokks marknad. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Sedan 2017 har Giron Sámi Teáhter på allvar jobbat för att få status som nationalscen, med statlig direktfinansiering – vilket den samiska teatern i Norge redan har. Giron Sámi Teáhter har bland annat levererat en pilotstudie till kulturdepartementet om hur man skulle kunna jobba som nationalscen och teaterchefen Åsa Simma har också besökt riksdagens kulturutskott.

– Vi bemöts väldigt positivt. Alla säger att "det här är självklart, ni har redan visat vad ni går för". Men på något sätt är det någon som håller i nyckeln till kassan, sade Åsa Simma till TT för ett år sedan.

Annons

Med en statlig finansiering på 19 miljoner kronor per år skulle teatern kunna ha en fast ensemble med tre eller fyra personer och ändå klara sig med en mindre budget än en länsteater som Norrbottensteatern, enligt Åsa Simma.

Kulturminister Parisa Liljestrand, som också är ansvarig för samiska frågor, har inget besked i frågan:

"Urfolket samernas språk och kultur är en mycket viktig fråga som rör inte bara Sápmi, utan hela Sverige. Jag ser fram emot att föra en fortsatt dialog om hur vi bäst stärker förutsättningarna för samiska kulturutövare och kulturinstitutioner, däribland GST (Giron Sámi Teáhter) skriver Liljestrand i en skriftlig kommentar.

I helgen ska kulturministern bland annat besöka Jokkmokks marknad, Sametinget och träffa representanter för Svenska Samernas Riksförbund.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons