Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Ingen fransk Oscar för sexbrottsmisstänkta

Årets Césarpris, som är den franska motsvarigheten till en Oscar, kommer inte kunna vinnas av personer som misstänks eller har dömts för sexualbrott.
Film • Publicerad 2 januari 2023
En fransk feministgrupp protesterar mot Roman Polanski utanför franska filminstitutet La Cinematheque Francaise i Paris 2017. På en av skyltarna står det "Om våldtäkt är en konst borde Polanski få alla César". Arkivbild.
En fransk feministgrupp protesterar mot Roman Polanski utanför franska filminstitutet La Cinematheque Francaise i Paris 2017. På en av skyltarna står det "Om våldtäkt är en konst borde Polanski få alla César". Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

Nykomlingen Sofiane Bennacer utreds av polis efter att han anklagats för två fall av våldtäkt och ett fall av misshandel mot sin partner. Detta skapade oro för att protester skulle bryta ut under galan, som hålls i februari.

Sofiane Bennacer har setts som en potentiell pristagare för sin roll i filmen " Les Amandiers", eller "Forever Young" som filmen kallas på engelska. Skådespelaren har nekat till de brott han står anklagad för.

Annons

Senast 2020 utbröt protester på Césargalan sedan Roman Polanski, som dömts för barnvåldtäkt på 1970-talet, vann priset för bästa regissör.

Nu uppger Césarakademin i ett pressmeddelande att alla som potentiellt kan dömas till fängelse för våldsbrott av en sexuell eller sexistisk natur kommer att exkluderas från årets ceremoni.

Det diskuteras fortfarande inom akademin om personer som misstänks eller dömts för sexualbrott även ska bli helt exkluderade från framtida nomineringar och utmärkelser. Ett besked kommer att ges under de kommande veckorna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons