Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

I dag "tuttförvirring" – i går mamma eller amma

Klara Nordin Stensö ville skildra det kroppsliga i att bli förälder. Hennes serieroman "Den ömma modern" erbjuder djup igenkänning för alla som haft svårt att amma, men också en historisk odyssé över män som tyckt till om amning.
Serier • Publicerad 9 juni 2023
"Det blir lätt mycket moral när man diskuterar amning och flaskmatning. Hur är man en bra förälder?" säger Klara Nordin Stensö. Pressbild.
"Det blir lätt mycket moral när man diskuterar amning och flaskmatning. Hur är man en bra förälder?" säger Klara Nordin Stensö. Pressbild.Foto: Mimmi Nordin
Serieformen gjorde det möjligt att berätta komiskt även om det mörka, berättar Klara Nordin Stensö. Pressbild.
Serieformen gjorde det möjligt att berätta komiskt även om det mörka, berättar Klara Nordin Stensö. Pressbild.Foto: Klara Nordin Stensö
Klara Nordin Stensö debuterar som serieromanskapare för vuxna. Pressbild.
Klara Nordin Stensö debuterar som serieromanskapare för vuxna. Pressbild.Foto: Galago

Det är inte bara den samtida mödravården som uppmuntrar kvinnor att amma. Även Platon och Aristoteles hade synpunkter, och Carl von Linné skrev en hel pamflett om amning på latin. Linné klargjorde att ammans personlighet färgade av sig i bröstmjölken. Den som ville ha en modig unge skulle anlita ett lejon.

– Jag hoppas att han inte gjorde några experiment, säger Klara Nordin Stensö.

Annons

Hennes första serieroman för vuxna kom nästan samtidigt som hennes andra barn. Faktum är att hon inte ens hunnit lämna BB när hon ger den här intervjun på telefon. Under arbetet med boken kunde hon konstatera att amning alltid varit varit föremål för debatt. Dagens diskussion om sådant som "tuttförvirring" föregicks av den om mamma eller amma.

– Det blir lätt mycket moral när man diskuterar amning och flaskmatning. Hur är man en bra förälder? Jag tyckte det var intressant att det förts en liknande debatt historiskt.

Platon föreslog statliga amningshus med proffsammor som Klara Nordin Stensö uppdaterar med bild på ett slags amnings-Tinder där föräldrar kan svajpa mellan olika ammor. Först tänkte hon skildra det fysiska i att få barn, men när hon två år efter sin första förlossning började med att teckna en scen om just amning var det som att "vända på hårt trampad jord".

– Det bara vällde fram, det blev 60 sidor, det var så mycket som jag hade förträngt.

Serieformen gjorde det möjligt att berätta komiskt även om det mörka. För henne själv blev boken ett försök att förstå och bearbeta hur hon, som ändå tyckte sig ha en avslappnad inställning ("det får blir som det blir") kunde bli helt besatt av att lyckas amma.

– Det tog över precis allt! Hela första tiden handlade om amning, i stället för om att vi hade fått ett litet barn. Hur kunde jag tappa perspektivet så otroligt och bara bli helt insnöad? Det var lite den frågan jag försökte besvara för mig själv.

Däremot gör hon inget ställningstagande.

– Min ambition är inte att skriva en bok om att man ska amma mindre, det handlar mer om den här tvåsidigheten – att det kan vara helt fantastiskt men också helt fruktansvärt. Amningen är både upplyft och attackerad var man än är i världen, och det får vara så, allt det här är sant.

Fakta: Klara Nordin Stensö

Född: 1991 i Stockholm.

Familj: Man och två barn.

Sysselsättning: Illustratör. Debuterade 2022 med barnboken "Den lilla sjöjungfrun" där hon gjorde sin egen version av HC Andersens klassiker.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons