Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Hon var en bättre person än vad jag är"

Redan för tre år sedan fick Imelda Staunton reda på att hon skulle ta över rollen som drottning Elizabeth i "The crown".
Tv • Publicerad 7 november 2022
1990-talet var ett tufft årtionde för drottning Elizabeth. Nu skildras det i Netflixsuccén "The crown".
1990-talet var ett tufft årtionde för drottning Elizabeth. Nu skildras det i Netflixsuccén "The crown".Foto: Netflix
Imelda Staunton njöt av att få spela drottning Elizabeth i "The crown". Arkivbild.
Imelda Staunton njöt av att få spela drottning Elizabeth i "The crown". Arkivbild.Foto: Domenico Stinellis/AP/TT
Dominic West som blivande kung Charles och Elizabeth Debicki som prinsessan Diana i den femte säsongen av "The crown".
Dominic West som blivande kung Charles och Elizabeth Debicki som prinsessan Diana i den femte säsongen av "The crown".Foto: Keith Bernstein/Neflix.

Efter två säsonger vardera för Claire Foy och Oliva Colman är det dags för ännu ett generationsskifte i Netflixsuccén "The crown", som är tillbaka med den femte säsongen den 9 november.

Helan ensemblen byts ut och Imelda Staunton tar över rollen när drottningen går in i pensionsåldern i början av 1990-talet.

Annons

66-åriga Imelda Staunton är en firad skådespelare, främst känd för sina teaterroller i England, men berättar att hon trots det bävade lite inför att ta sig an rollen.

– Det var lite spännande och läskigt. Men det finns inget bättre än en utmaning, förklarar hon. Jag fick beskedet 2019, så då hade jag tid att göra research och få in rösten och sättet hon rör sig på. Det kändes tryggt.

Orörligheten

Nyckeln till att "göra" drottningen är att förstå hennes orörlighet, konstaterar Imelda Staunton.

– Hon talar väldigt sparsamt och rör sig lika lite. Hon vevar inte som jag gör nu, säger en skrattande Staunton och fyller med sina flaxande armar nästan hela datorskärmen där zoomintervjun pågår.

Drottningen skred genom tillvaron utan att ge ifrån sig så många tecken på vad hon egentligen tyckte och tänkte om saker och ting. En utmaning för en skådespelare att försöka gestalta, skulle man kunna tro. Men Imelda Staunton tyckte det var underbart.

– Min favoritstund på dagen under inspelningarna var när kameran rullade. För då fick jag vara någon som var god, stillsam, omtänksam, allvarlig och många saker jag inte kan vara, säger hon och fortsätter:

– Som skådespelare har jag alltid velat spela någon som är bättre än jag. Och hon var verkligen en bättre person än jag är.

"Annus horribilis"

Men när vi återvänder till kungafamiljen i säsong fem av "The crown" är drottning Elizabeth mer utsatt än någonsin under sin 70 år långa regentperiod. Det är tidigt 90-tal och efter 40 år på tronen blåser det motvind i opinionen.

Många betraktar drottningen som slösaktig och hon tvingas ge upp sin älskade lyxjakt Britannia av besparingsskäl. I samma veva förstörs stora delar av slottet Windsor i en förödande brand.

Det är under den här perioden drottningen för en gångs skull visar känslor och gör sitt uppmärksammade uttalande om att 1992 var ett förskräckligt år, "annus horribilis".

Annons

Samtidigt är tre av de fyra kungabarnen på väg att separera och sedermera skilja sig. Inte minst vägen mot den uppslitande brytningen mellan dåvarande prins Charles och prinsessan Diana får stort utrymme i den femte säsongen, vilket har skapat stora rubriker i England.

Efter protester från bland annat skådespelaren Judi Dench har Netflix gått med på att tydligare skylta med att "The crown" inte är en dokumentär, utan en dramatisering av verkliga händelser.

Kontrasten är stor till de hyllningar som drottningen fick i slutet av sitt liv och inte minst efter sin bortgång i september i år.

– Så är det kanske. Men vi sysslar fortfarande med fakta. Jag tycker inte man ska förvränga saker för mycket. Vi kommer att visa en period som var jobbig för kungafamiljen, men det är så det var, säger Imelda Staunton.

Fakta: De nya skådespelarna i "The crown"

+ Imelda Staunton – drottning Elizabeth.

Teaterskådespelare vars mest prisade filmroll var i Mike Leighs "Vera Drake". Har bland annat medverkat i ett par Harry Potter- och Downton Abbey-filmer.

+ Jonathan Pryce – prins Philip.

Teaterveteran som ett fick stort genombrott i musikalen "Miss Saigon". Spelade manliga huvudrollen i Björn Runges "The wife" härom året.

+ Dominic West – prins Charles.

Slog igenom i tv-klassikern "The wire" och har setts i otrohetsdramat "The affair" på HBO Max. Filmade med Ruben Östlund i "The square" 2017.

+ Elizabeth Debicki – prinsessan Diana.

Spelade den kvinnliga huvudrollen i Christopher Nolans "Tenet" och är Ayesha i Marvelfilmerna om Guardians of the Galaxy.

+ Lesley Manville – prinsessan Margaret.

Har filmat mycket med regissören Mike Leigh, Oscarsnominerades för "Phantom thread" 2017 och kan nu ses på bio i "Mrs Harris goes to Paris".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons