Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Heavy metal-musikal får urpremiär i Sölvesborg

Tidigare medlemmar i The Ark har skrivit låtarna till den nya musikalen "Ont blod".
Blekinge/Teater • Publicerad 4 december 2017
Föreställningen Fatta! Med Cleo och Juck är en av höstens föreställningar på Riksteatern. Från vänster: Madeleine Ngoma och Shirley Harthey Ubilla
Föreställningen Fatta! Med Cleo och Juck är en av höstens föreställningar på Riksteatern. Från vänster: Madeleine Ngoma och Shirley Harthey UbillaFoto: Maja Suslin/TT

Rollen som den älskade dottern, Klara Fina, spelas av Lovisa Onnermark. Om det i Selma Lagerlöfs roman framför allt är den fattige faderns, Jan i Skrålyckas, enorma kärlek till sitt enda barn som står i centrum, gör Lucas Svensson även samhällsstrukturerna synliga.

– Jag tänker på vad strukturerna gör med individen. Klara Fina är en ung kvinna från en fattig familj. Hon har inget annat kapital än sin kropp och sin sexualitet, säger Lovisa Onnermark och fortsätter.

Annons

– Och pappans fantasier om att hans dotter blivit kejsarinna av Portugallien är en dröm om att hans lilla fattigunge ska kunna slita sig loss och nå toppen.

Klara Finas flytt till Stockholm slutar med att hon prostituerar sig. Medan Selma Lagerlöfs roman i första hand skildrar Jan i Skrålyckas tilltagande depression och galenskap hemma i Värmland har Lucas Svensson skrivit in egna scener om Klara Finas tillvaro i storstaden. Dessutom är Ann-Sofie Lund, känd under artistnamnet Min stora sorg, i färd med att komponera ny musik till föreställningen.

Foto: Sören Vilks

Riksteatern har också kontrakterat den uppmärksammade dansgruppen Juck som turnerar med rapartisten Cleo. På vårrepertoaren finns även den helt nyskrivna körföreställningen "Sång från välfärden" – Sara Parkmans och Hampus Noréns bidrag till valdebatten. Lennart Jähkel och övriga skådespelare sjunger tillsammans med en lokal kör på varje spelplats.

I mars blir det urpremiär för något så ovanligt som en heavy metal-musikal som riktar sig till högstadiet och gymnasiet. Jens Andersson och Mikael Jepson, kända från The Ark, har skrivit musiken, och en av det nu nedlagda bandets första trummisar, Martin Rosengardten, regisserar.

"Ont blod" handlar om Alexia och hennes heavy metal-band men också om vampyrer,

– Heavy metal som musikgenre har en lång tradition av att flirta med gotik och skräckromans, säger manusförfattaren Rasmus Lindberg som tycker att kombinationen är given.

Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons