Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Hästen och husses författare till Aspö

Hur bär man sig åt för att få sin svenska barnbok exponerad för miljoner tv-tittare, hamna i Vatikanens tidning och väcka uppmärksamhet i största allmänhet? Jo, man kan göra som Susanne Pelger, skriva om hästen som vill bete sig som en hund och om husse som ibland tar på sig klänning och målar sig med läppstift.
Barnlitteratur • Publicerad 20 oktober 2018
Susanne Pelger skriver om Hästen & Husse, men är också forskare i Lund.
Susanne Pelger skriver om Hästen & Husse, men är också forskare i Lund.Foto: Privat

Nu kommer Susanne Pelger till Aspö, för ett författarsamtal på söndag. Hon har hunnit smälta att hennes första barnbok fick all denna uppmärksamhet och har hunnit publicera en till.

Susanne Pelger är lärare, forskare och barnboksförfattare. Hon hade redan tidigare skrivit tre böcker om den hundtokiga flickan Alva, böcker som riktar sig till barn i åldrarna 8-12.

Annons

Den typen av böcker, om barn och hundar, finns det inte många av, berättar Susanne Pelger. Samma sak gäller för böcker om hästar som vill vara hundar och hussar som ibland vill vara som mattar.

Men de behövs, understryker författaren som i sin forskning studerar lärande.

– Jag har erfarenhet av att möta studenter från olika kulturer och de har skiftande syn på människor och på deras olikheter. Det är inte alltid de accepterar det som avviker. Men eftersom vi har en lagstiftning mot diskriminering i Sverige, behöver vi också hantera detta!

Ett sätt att hantera saken är alltså att redan på förskolenivå presentera berättelser om dem som är annorlunda.

– Jag tänker att det finns fördomar, som växer fram ur okunskap. När barn som är 2-3 år får höra och se historien om hästen och husse reagerar de inte särskilt mycket på hussen som ibland klär sig i klänning. De tycker samtidigt ofta att hästen är väldigt rolig när den vill vara som en hund.

– När barnen är 5-6 år har de förstått att det finns olika förväntningar på män och kvinnor, exempelvis att de klär sig olika.

– Ju tidigare vi kan prata om detta med barnen, desto bättre, säger Susanne Pelger.

Hon hoppas att det barn som får höra eller läsa om hästen och husse även när det sedan växer upp kan finna trygghet i att det är okej att inte följa normen utan att man får vara den man vill.

– Jag vill så ett frö av tolerans, acceptans och det behöver inte bara handla om könsidentitet utan bara detta att vara annorlunda.

Det är Anna Södergård som har illustrerat böckerna om Hästen och Husse.
Det är Anna Södergård som har illustrerat böckerna om Hästen och Husse.

Böckerna har inte mötts av acceptans i alla läger. Bland annat togs ”Hästen & Husse” upp den Putin-vänliga tv-kanalen Russia Today där en mycket upprörd programvärd debatterade med en företrädare för mänskliga rättigheter.

Annons

I Sverige har Susanne Pelger mestadels mötts av god kritik, men hon har naturligtvis också fått sin andel av okvädingsord på nätet.

– Gemensamt för de upprörda är att de inte har tittat eller läst i böckerna, utan bildat sig en uppfattning utifrån den rapportering som har gjorts.

Susanne Pelger tar det hela med ro:

– Det visar bara hur stor sprängkraft det finns i böcker, vilken inverkan skönlitteratur kan ha.

Dessutom är det fler böcker om Hästen & Husse på gång:

– Den tredje handlar om att Hästen vill ställa upp i en tävling i agility!

Ingemar LönnbomSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons