Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Här öppnar Sveriges museum om Förintelsen

Sveriges museum om Förintelsen har fått en hemvist i centrala Stockholm. Nästa sommar öppnar den första fysiska utställningen – som ska lyfta fram de överlevandes egna berättelser.
Konst • Publicerad 12 april 2022
I Glashuset på Torsgatan i Stockholm ska Sveriges museum om Förintelsen öppna sin första utställning 2023. Pressbild.Foto: Bonnier Fastigheter

Nu står det klart att Sveriges museum om Förintelsen kommer att ligga i Glashuset på Torsgatan 19 i Stockholm, ovanför Bonniers konsthall. En digital programverksamhet drar i gång redan i juni i år och nästa sommar ska den första utställningen stå klar.

– Det känns fantastiskt att ha en fysisk plats där man kommer att kunna mötas i museet och runt frågorna. Glashuset är en jättefin plats för att kunna ha utställningar och program i, säger museets chef Katherine Hauptman.

Annons

Hösten 2021 gav regeringen i uppdrag till Statens historiska museer att inrätta och bygga upp Sveriges museum om Förintelsen, för att både bevara minnet och fördjupa kunskaperna om den tiden. En viktig del är de överlevandes livsberättelser, och den allra första utställningen kommer också att fokusera på dem.

– Man får se det här som en början. Då känns det så viktigt att lyfta de överlevandes perspektiv eftersom det inte finns så många kvar, säger Katherine Hauptman.

Glashuset blir hemvist för museet de kommande fem till åtta åren, medan man utvecklar en mer permanent verksamhet. Forum för levande historia har redan påbörjat insamlingen av föremål till en samling: bland annat vittnesmål, brevväxlingar, dagböcker, personliga berättelser, fotografier och föremål från den nazityska perioden 1933–1945. Var det slutliga museet ska ligga är inte bestämt än.

Nu ska lokalerna i Glashuset renoveras innan nästa års utställning kan ta form.

– Men innan dess kommer vi att bjuda in till olika programkvällar, från och med hösten. Jag ser verkligen fram emot det här, säger Katherine Hauptman.

Fakta: Sveriges museum om Förintelsen

2018 lovade statsminister Stefan Löfven (S) att frågan om ett museum skulle snabbutredas, efter ett förslag från Förintelseöverlevaren Max Safir. I regeringens direktiv poängterades att det saknas en museiverksamhet i Sverige som kan samla in föremål med anknytning till Förintelsen och förmedla minnen av det historiska skeendet.

Katherine Hauptman är doktor i arkeologi, och var tidigare chef för Historiska museet i Stockholm, där hon bland annat har lett arbetet med utställningen "Speaking memories – Förintelsens sista vittnen".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons