Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Här börjar Medborgarspelet - unikt konstprojekt om judisk historia i Karlskrona

Här startar ett unikt samarbete mellan Blekinge läns tidning, Judiska museet och konstnären Ulrika Sparre. Under fyra torsdagar i mars och april kommer vi att presentera nya konstverk som belyser den svensk-judiska historien i Karlskrona.
Karlskrona • Publicerad 14 mars 2018

”Medborgarspelet” är namnet på projektet och Karlskrona är en av fem platser där Judiska Museet låter betraktarna återupptäcka en del av historien som är dold för de flesta.

En del av alla dem som arbetat fram den unika satsningen: Åsa Andersson-Broms, Judiska museet, Ulrika Sparre, konstnär, Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör BLT, Christina Gamstorp, chef Judiska museet, Susanne Ström och Ola Palmgren, Blekinge museum. Bilden taget i den så kallade ”Judaparken” i Karlskrona, där en stadsvandring med judisk historia kommer att anordnas den 24 mars.
En del av alla dem som arbetat fram den unika satsningen: Åsa Andersson-Broms, Judiska museet, Ulrika Sparre, konstnär, Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör BLT, Christina Gamstorp, chef Judiska museet, Susanne Ström och Ola Palmgren, Blekinge museum. Bilden taget i den så kallade ”Judaparken” i Karlskrona, där en stadsvandring med judisk historia kommer att anordnas den 24 mars.Foto: Staffan Lindbom

Judiska museet i Stockholm kommer att flytta in i nya lokaler i början av nästa år. Det gav en möjlighet för museet att under väntetiden undersöka det judiska historiska arvet runt om i Sverige.

Annons

– Vi är mycket glada att samarbeta med Blekinge museum och med BLT, säger Judiska museets chef Christina Gamstorp, det ger oss en ny publik.

Det landsomfattande projektet heter ”Traces of existence”, det vill säga ”Spår av tillvaro” och olika konstnärer har kontaktats för att gestalta de olika platsernas judiska historia. Karlskrona blir först ut med ”Medborgarspelet”.

Blekinge läns tidning presenterar i torsdagstidningen det första konstverket, som är en bild, där konstnären Ulrika Sparre har ställt det så kallade Judereglementet från 1782 ihop med texter från nutida bestämmelser från Migrationsverket.

Under fyra torsdagar kommer vi att publicera konstverken som en del av tidningens kulturutbud.

– Tidningen ska vara en aktiv del av lokalsamhället, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör för BLT. Vi har alltid varit ett torg för den lokala debatten och vi står upp för människors lika värde. Det här är ett sätt att manifestera det.

– Det är också spännande att utställningen sätter ljuset på likheter mellan förr och nu, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Blekinge museum ställer ut föremål från den judiska församlingen i Karlskrona, både på museet vid Fisktorget, men framförallt i samlingarna på Rosenholm. Där har de judiska historiska föremålen lyfts fram extra mycket.

Men det stannar inte vid föremålen och tidningsbilderna. En speciell app med möjlighet för var och en att vandra runt i Karlskrona och samtidigt ta del av stadens judiska historia har tagits fram av Judiska museet.

Vidare kommer Harry Rson Svensson, som nyligen doktorerat på ämnet att genomföra en särskild stadsvandring den 24 mars.

En menora-ljusstake som har tillhört den judiska församlingen i Karlskrona.
En menora-ljusstake som har tillhört den judiska församlingen i Karlskrona.Foto: Staffan Lindbom

Judiska museet

Annons

Judiska museet grundades 1987 och finns i Stockholm, men är just nu stängt på grund av att det flyttar in i nya lokaler senare i år.

1994 fick Judiska Museet Svenska museiföreningens pris ”Årets museum” med följande motivering; ”Att visa det positiva som skaparglädje, konst och livsvilja i kampen mot negativa och mörka krafter gör Judiska Museet till en viktig aktör i kampen mot okunskap, rasism och främlingsfientlighet”

I slutet av 2018 påbörjas en ny era i museets historia då ett nytt museum skapas för att kunna foga ytterligare en pusselbit till det svenska kulturarvet. Då öppnar museet i nya lokaler på Själagårdsgatan i Gamla stan i Stockholm.

Ingemar LönnbomSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons