Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Hanna Stjärne: Dold kamera en beprövad metod

Staten döms att betala skadestånd på 100 000 kronor till en vaccinmotståndare som filmades av dold kamera i dokumentärserien "Vaccinkrigarna".
"En oväntad dom", konstaterar SVT:s vd Hanna Stjärne.
Tv • Publicerad 16 mars 2023
Hanna Stjärne, vd på SVT, uttrycker förvåning över domen i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.
Hanna Stjärne, vd på SVT, uttrycker förvåning över domen i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

I en skriftlig kommentar till TT beskriver Hanna Stjärna SVT:s dokumentärserie "Vaccinkrigarna" som "en viktig och stark skildring av antivaccinationsrörelsen och dess förgrundsgestalter i Sverige." Stjärne framhåller att reportrarna följt rörelsens utveckling inifrån under lång tid.

SVT har inte varit part i tvistemålet, men domen i Stockholms tingsrätt kan ändå få stor betydelse för wallraffande journalister, enligt juridikprofessorn Mårten Schultz.

"Stor försiktighet"

Annons

Domen kommer sannolikt att överklagas, skriver Stjärne och berättar att SVT ska fortsätta att analysera den. Samtidigt beskriver hon dold kamera som "en beprövad och etablerad metod som används med stor försiktighet."

Hon konstaterar också att "många betydelsefulla avslöjanden" inte hade kunnat göras utan det sättet att arbeta på.

Dokumentären "Dokument inifrån: Vaccinkrigarna" visades på SVT i december 2020. I filmen förekom en finländsk vaccinkritisk kvinna som i perioder filmades med dold kamera.

Ingrepp i privatlivet

Kvinnan väckte därefter talan mot svenska staten, som hon ansåg hade kränkt hennes rättigheter enligt Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Detta med hänvisning till att journalisterna inkräktat på hennes privatliv med hjälp av falska identiteter och dold kamera. Stockholm tingsrätt konstaterade att dokumentären inneburit ett ingrepp i kvinnans rätt till privatliv.

Enligt tingsrätten saknas det i Sverige en mekanism som kan väga kvinnans rättigheter mot journalisternas yttrandefrihet i syfte att bedöma om ingreppet varit försvarligt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons