Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Han får regeringens exportpris

En dataspelsentreprenör som i tre decennier "utmanat branschens etablerade ordningar" prisas nu av regeringen. Embracer-grundaren Lars Wingefors får exportpriset för kulturella och kreativa näringar.
Spel • Publicerad 14 oktober 2021
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg delar ut regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar till Lars Wingefors. Till höger Kicki Wallje-Lund styrelseordförande i Wingefors företag Embracer.
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg delar ut regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar till Lars Wingefors. Till höger Kicki Wallje-Lund styrelseordförande i Wingefors företag Embracer.Foto: Henrik Montgomery/TT

I motiveringen lyfts hans kreativitet och förmåga att hitta nya möjligheter "där andra inte tittat" fram. "Med en stor kärlek till spel och alla sorters nördkultur har Lars Wingefors byggt ett globalt affärsimperium som i år tagit platsen som dataspelsföretaget med högst börsvärde i Europa."

Hans företag Embracer Group är moderbolag till företag som utvecklar och ger ut spel till datorer, konsoler och mobiler. Bland de spel som ryms i portföljen märks "Valheim", "Biomutant", "Darksiders", "Saints row" och "Metro". Tillsammans har alla bolagen över 8 500 medarbetare i fler än 40 länder.

Annons

Wingefors tävlade om priset med bland andra White arkitekter, konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg samt ljudboksförlaget Storytel. Det delades ut av utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) under torsdagen.

I en intervju med TT 2020 konstaterade Lars Wingefors att rollen som stor aktör krockar lite med hans självbild.

– Jag gillar att vara underdog och vill inte nödvändigtvis vara en stor spelare. Tittar man på Embracer så investerar jag i människor, vi ger dem förtroende och kapital, sade han.

Regeringens pris till årets uppstickare går till designentreprenören Stefan Ytterborns företag Cake som lanserat den första eldrivna motorcykeln.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons