Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Han får fotobokspriset för bok om Norge

Cato Lein får Svenska fotobokspriset för sin "poetiska och dramatiska skildring av nordligaste Norge".
Fotografi • Publicerad 15 mars 2023
Cato Lein. Pressbild.Foto: Jonas A Widhe

Han är en av landets mest kända porträttfotografer. Nu får Cato Lein Svenska fotobokspriset för sin bok "Northern silence" som skildrar det landskap i Norge där han själv har sitt ursprung, Finnmarken. Juryn slår fast att den innehåller "uttrycksfulla porträtt av människor och landskap, där kylan också har lämnat fysiska avtryck i bilderna".

Fotografierna är tagna mellan 1984 och 2014.

Annons

"För mig är hemligheten med 'Northern silence' att den är gjord under så lång tid. Bilderna har fått växa hos mig och stärkts med åren", säger Cato Lein i ett pressmeddelande.

Han flyttade till Stockholm på 1980-talet och har haft Gunnar Smoliansky och Hatte Stiwenius som viktiga mentorer. Merparten av fotografierna i "Northern silence" är tagna med storformatskamera. De är svartvita med djupa kontraster, och på många sätt anser Cato Lein att boken är en hyllning till det fotografiska arbetet.

"Jag vill också att man ska känna mycket när man möter motiven, oavsett vad man känner. Min förhoppning är att betraktaren stannar till och vill återkomma till bilderna", säger han i ett pressmeddelande.

Det här är Cato Leins första egna fotoboksprojekt. Han är även utbildad tryckare, och juryn lyfter särskilt fram tryckkvaliteten, liksom formgivningen, som gjorts av João Linneu och Fernanda Fajardo.

Fakta: Svenska fotobokspriset

De nominerade fotograferna var också Salad Hilowle för "Halima om de sina", Joey Judita Abrait för "Book of sorrow", Sven Westerlund för "En verklig plats" och Emma Nilsson för "Field; scope; site".

Bakom priset står Fotoförfattarna inom Svenska fotografers förbund. Pristagaren får 40 000 kronor. Övriga nominerade får 10 000 kronor vardera.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons