Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Shanti Roney är årets O'Neillpristagare

Han fick sitt publika genombrott i Lukas Moodyssons film "Tillsammans". Men det är som teaterskådespelare Shanti Roney nu prisas. Han får årets O'Neillstipendium på Dramaten i Stockholm.
Teater • Publicerad 14 oktober 2021
Skådespelaren Shanti Roney får Dramatens O'Neillstipendium.
Skådespelaren Shanti Roney får Dramatens O'Neillstipendium.Foto: Jessica Gow/TT

Tora Teje, Allan Edwall, Marie Göranzon, Pernilla August...

Listan på skådespelare som har fått O'Neillstipendiet är lång och stjärnbeströdd. Nu sällar sig Shanti Roney till den illustra skara som fått ta emot stipendiet som delas ut till "högt förtjänta artister vid teatern" till minne av dramatikern Eugene O'Neill.

Annons

För den breda publiken är Roney kanske mest känd för sina film- och tv-roller i produktioner som "Tillsammans", "Vägen ut", "Tusenbröder" och Lars von Triers "Nymphomaniac". Men han har en minst sagt gedigen teaterkarriär bakom sig med uppdrag på allt från Göteborgs stadsteater till Det Kongelige i Köpenhamn och Nationaltheatret i Oslo.

På Dramaten har han bland annat medverkat i Lars Noréns "Personkrets 3:1", "Linje Lusta" i regi av Stefan Larsson och Mattias Anderssons "Uppenbarelsen". Just nu är Shanti Roney aktuell i Mattias Anderssons nya pjäs "Den yttersta minuten" och i Euripides "Alkestis" som får premiär på teatern den 2 december.

"Hans röst är omisskännlig! Den är utan omsvep ärlig. Bland alla hans kännetecken är det autentiska uttryckets och den stora ödmjukhetens tecken de främsta", skriver juryn bland annat i sin motivering.

Fakta: O'Neillstipendiet

Strax före sin död 1953 testamenterade den amerikanske författaren Eugene O'Neill den ännu så länge ospelade pjäsen "Lång dags färd mot natt" till Dramaten i Stockholm. Det var hans tack för att den svenska teatern gett hans dramer så stor uppmärksamhet. Änkan Carlotta Morley lämnade senare över rättigheterna till fler dramer.

Detta resulterade i en fond som varje år på O'Neills födelsedag delar ut stipendier till skådespelare på teatern.

De första stipendierna delades ut 1956 till Inga Tidblad och Lars Hanson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons