Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Hal Holbrook är död

Film • Publicerad 3 februari 2021
Skådespelaren Hal Holbrook är död. Arkivbild.
Skådespelaren Hal Holbrook är död. Arkivbild.Foto: Jerry Mosey

Den amerikanske skådespelaren Hal Holbrook är död. Han medverkade i filmer som "Into the wild", "Wall Street" och "Alla presidentens män", i den sistnämnda gestaltade han den mystiske visselblåsaren "Deep throat", och blev Emmy- och Tony-belönad för sina insatser på scenen och tv.

Främst förknippades han med Mark Twain, som Holbrook porträtterade i en enmans-show under flera decennier. Enligt Variety spelade han föreställningen 2 200 gånger på scener över hela USA, inklusive på Broadway.

Annons

Vid två tillfällen spelade han president Lincoln, först i miniserien "Lincoln" (1976) och sedan igen i kultserien "Nord och syd" (1985 och 1986). Han medverkade också i Steven Spielbergs "Lincoln" (2012) men då i rollen som republikansk kongressman.

2008 resulterade hans prestation i filmen "Into the wild" i en Oscarsnominering. Den då 82-årige Holbrook var vid den tidpunkten den äldste man som fått ett sådant erkännande.

Hal Holbrook blev 95 år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons