Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Hakkors på Spotify gav fällande dom

Nöje • Publicerad 5 oktober 2020
En spellista på Spotify har dömts för hets mot folkgrupp. Arkivbild.
En spellista på Spotify har dömts för hets mot folkgrupp. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad

En spellista med titeln "Pilsnerbil&tjack" har resulterat i en första dom om hets mot folkgrupp på musiktjänsten Spotify, skriver Expo.

På listan syntes låtar som "Mera mål" av Markoolio och "Om Sverige vinner VM" av Fakkboiz. Men det var inte musiksmaken som fällde den 25-årige mannen, boende i Västernorrland. I spellistans titel syntes två hakkors, och för det dömdes han genom strafföreläggande till 40 dagsböter.

Annons

Brottet upptäcktes av en slump då en polis sökte efter en särskild låt med ordet "pilsner", varpå han upptäckte den offentliga listan. I förhöret sade 25-åringen att han lade till hakkorsen för att listan "skulle uppmärksammas".

Redan förra året åtalades en person för hets mot folkgrupp på Spotify. Då gällde det också spellista med ett våldsamt, rasistiskt namn, men åtalet lades ned eftersom listan skapades innan den misstänkte blev straffmyndig.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons