Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Greta Thunberg klär av världens makthavare i årets första ”Sommar”

”Våra kejsare är nakna. Vårt samhälle är ett stort nudistparty.” Världens mest kända klimataktivist ger i sitt sommarprat välriktade kängor till världens makthavare, politiker och journalister. Hon imponerar, briljerar och berör.
Publicerad 20 juni 2020 • Uppdaterad 21 juni 2020
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Greta Thunberg är årets första sommarvärd.
Greta Thunberg är årets första sommarvärd.Foto: Mattias Ahlm
Fakta

Greta Thunberg

Född: 2003.

Bor: Stockholm.

Gör: En av världens mest kända klimataktivister.

Första mening: ”Det första jag ser när jag går in i FN-skrapan i New York är en bild på Roxy, min hund.”

Stämning: Allvarsam och seriös med ett uppfriskande mått av välplacerad sarkasm.

Musikval: Bland annat First Aid Kit, Säkert!, Emil Jensen och The Beatles.

Greta Thunberg tar oss med på en omtumlande resa när hon inleder årets ”Sommar i P1”. Resan börjar i USA dit hon seglade förra året för att tala till världens ledare på FN:s klimattoppmöte i New York. Sedan åker vi runt i stora delar av USA och i Kanada och ser konkreta exempel på hur hårt klimatkrisen slår mot vår planet och hur den ändå förminskas gång på gång.

Greta Thunbergs sommarprat är en personlig berättelse, en pedagogisk klimatlektion och ett knivskarpt brandtal. Det är imponerande återhållet utan att det stora allvaret med klimatkrisen hålls nere. Det vibrerar hela tiden under ytan och hennes ytterst välformulerade berättelse blixtrar många gånger till. Framför allt är hennes kängor mot världens ledare, politiker och journalister briljant välplacerade.

Greta Thunberg började i augusti 2018 skolstrejka för klimatet utanför riksdagen i Stockholm vilket inspirerat miljontals elever världen över och blev starten för den globala rörelsen Fridays for Future.
Greta Thunberg började i augusti 2018 skolstrejka för klimatet utanför riksdagen i Stockholm vilket inspirerat miljontals elever världen över och blev starten för den globala rörelsen Fridays for Future.Foto: Mattias Ahlm
Annons

Hon knyter effektivt ihop sommarpratet med att jämföra hanteringen av klimat- och hållbarhetskrisen med hanteringen av coronakrisen.

”I en kris anpassar man sig och förändrar sitt beteende. Under coronapandemin agerar vi plötsligt på den nivå som krävs.”

Huvudet på den berömda spiken.

Och hon slår huvudet på spiken många gånger, med meningar som: ”Tanken på att vi befinner oss i en kris som vi inte kan bygga, köpa eller investera oss ur verkar skapa en slags kollektiv kortslutning.”

Att Greta Thunbergs vilja att rädda vår planet provocerar till den grad att hon och hela hennes familj mordhotas är häpnadsväckande. Att politiska ledare säger till henne att hon kan bli politiker när hon blir stor för att förändra på riktigt är bisarrt.

Greta Thunberg är redan stor, större än de allra flesta och ofta den enda i rummet som inte deltar i det bisarra nudistparty som förnekelsen av klimatkrisen faktiskt är.

Läs mer om Sommar i P1:

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons