Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Greta Gerwig: Att få barn ökar skräcken

Dödsskräcken står i centrum för Noah Baumbachs uppmärksammade film "Vitt brus". För huvudrollsinnehavaren Greta Gerwig blev skräcken för att dö större när hon blev mamma, berättar hon för TT.
Film • Publicerad 7 december 2022
Greta Gerwig spelar den kvinnliga huvudrollen i "Vitt brus". Bild från Londons filmfestival i oktoberFoto: Scott Garfitt/Invision/AP/TT
Adam Driver och Greta Gerwig i "Vitt brus". Här tillsammans med Sam Nivola, May Nivola, Dean Moore och Raffey Cassidy som gör rollerna som deras barn. Pressbild.Foto: Wilson Webb/Netflix
Greta Gerwig och Noah Baumbach är ett par – och jobbar gärna ihop. Arkivbild.Foto: Scott Garfitt/AP/TT

– Att få barn ökar ju skräcken. Men samtidigt finns det mycket att ta in även om man inte har barn, om man ser på vad livet är, säger Greta Gerwig.

På ett decennium har Gerwig blivit en tongivande kraft inom framför allt indie-filmen. Hon skriver manus, hon regisserar, hon är skådespelare, och det mesta hon gör blir kritikerrosat. Under 2023 kommer ”Barbie”, en live-action-film hon regisserat, med Margot Robbie och Ryan Gosling som Barbie och Ken. Denna dag på filmfestivalen i Venedig håller hon fortfarande medvetet tyst om Barbie-filmen – annars är hon fnittrig och frispråkig. Filmen hon är här med är ”Vitt brus”, som har regisserats av hennes sambo Noah Baumbach.

Annons

Handlingen i "Vitt brus" utspelas på 1980-talet. Adam Driver spelar en universitetsprofessor som är inne på sitt tredje äktenskap och Gerwig gör rollen som hans hustru, tillsammans har de en mängd barn i olika åldrar.

Flyr undan dödligt gift

Drivers rollfigur lider av dödsskräck. Plötsligt uppstår kaos, när ett moln med dödligt gift närmar sig staden där de bor. Familjen flyr tillsammans med alla grannar för att undkomma giftmolnet.

Filmen baseras på en klassisk roman av Don DeLillo som kom 1985.

– Jag ville få min rollfigur att vara som filmmammor var på 80-talet. Teri Garr i ”Närkontakt av tredje graden”, mamman i ”ET”. De var mammor som tröstade andra, det kändes som om de inte hade något inre liv, fast det ju var så att de under detta var trasiga, säger Greta Gerwig.

Hon berättar med en fnissning att hon precis hade fått barn när hon var på en testvisning av sin egen film ”Unga kvinnor”.

– Jag satt med bröstpumpen samtidigt som jag skulle ta till mig vad publiken tyckte. Men jag gillar testvisningar. Publiken tar det på allvar och vill hjälpa till så att filmen de ser blir så bra som möjligt.

"Ibland blir det bråk"

Gerwig och Baumbach tycker om att arbeta tillsammans (de har skrivit ”Barbie”-manuset ihop). Greta Gerwig framhåller att hon är oerhört tacksam över samarbetet, men att det också kan uppstå friktion när de gör sina egna filmer.

– Vi tycker om att i film efter film arbeta med samma personer om de är tillgängliga. Ibland blir det bråk – "Laura Dern är min … nej, det är hon inte, hon är min".

De har ett gemensamt barn, och Gerwig konstaterar att detta innebär att de inte kan ha varsin filmproduktion i gång samtidigt.

– Men vi kompromissar. Och om någon av oss filmar, så kan ju den andre hålla på med klippning eller annat efterarbete.

Annons

Vid sidan av familjen finns det ingenting som är viktigare för Greta Gerwig än att få arbeta med film- och teatermänniskor.

– Jag gör vad som helst som de ber mig om, jag kan sköta ljussättningen eller hjälpa till med kulissbyggen, säger hon till TT, och fortsätter:

– Att få arbeta med konstnärer som jag gillar, det är otroligt att jag får göra detta.

Fakta: Greta Gerwig

Ålder: 39 år.

Familj: Sambon Noah Baumbach, sonen Harold.

Bor: I New York.

Yrke: Manusförfattare, skådespelare, regissör.

Tidigare filmer: Regissör till "Lady Bird" och "Unga kvinnor", som skådespelare bland annat "Greenberg", "Förälskad i Rom", "Frances Ha", "Wiener-dog".

Aktuell: I "Vitt brus" som får svensk biopremiär den 9 december. Digital premiär blir det den 30/12 på Netflix.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons