Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Greta Garbo uppmärksammas i Paris

Under rubriken La divine – den gudomliga – uppmärksammas Greta Garbo stort i Paris under februari.
Film • Publicerad 14 februari 2023
Greta Garbo vid ankomsten till New York den 7 oktober 1938 efter en tio månaders semester i Europa. Arkivbild.
Greta Garbo vid ankomsten till New York den 7 oktober 1938 efter en tio månaders semester i Europa. Arkivbild.Foto: Pressens Bild
Bild ur en informationsfilm från 1920 där Greta Garbo pekar ut svenska industrier på en karta.
Bild ur en informationsfilm från 1920 där Greta Garbo pekar ut svenska industrier på en karta.Foto: Love Brynge/Svenska Filminstitutet

Jérôme Seydoux-Pathé Foundation visar elva av Garbos stumfilmer, som genombrottsfilmen "Gösta Berlings saga" från 1924 i regi av Mauritz Stiller, den tyska klassikern "Den glädjelösa gatan" från 1925 samt merparten av hennes amerikanska filmer från stumfilmsepoken.

"Garbo upphör aldrig att fascinera och nya generationer upptäcker henne ständigt. Det är väldigt roligt att få möjlighet att visa upp rariteter ur våra arkivsamlingar och också presentera en restaurerad version av Stillers 'Gösta Berlings saga' som tidigare inte visats i Frankrike", säger Jon Wengström vid Filminstitutets filmarkiv i ett pressmeddelande.

Annons

Wengström håller på fredag en föreläsning om Garbo i Paris , där han visar journalfilmer, fragment ur förlorade filmer samt reklam- och beställningsfilmer som Garbo gjorde i början av sin karriär.

Bland de sistnämnda finns en informationsfilm från 1920 där Garbo pekar ut svenska industrier på en karta. Filmen upptäcktes bara för några år sedan och finns i dag att se på Filmarkivet.se.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons