Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Grekiska skådespelaren Irene Papas är död

Film • Publicerad 14 september 2022
Irene Papas medverkade i internationella storfilmer på 1960-talet. Arkivbild.
Irene Papas medverkade i internationella storfilmer på 1960-talet. Arkivbild.Foto: AP/TT

Grekiska skådespelaren Irene Papas har avlidit, 96 år gammal, rapporterar New York Times.

Hon spelade i filmer som "Zorba"och "Kanonerna på Navarone" och fick gestalta hjältinnorna i flera filmatiseringar av klassiska grekiska dramer.

Annons

Irene Papas föddes i Khiliomódhi i Korinth 1926, växte upp i Aten och började tidigt spela teater. 1948 fick hon sin första filmroll.

I "Kanonerna på Navarone" (1961) spelar hon en motståndskvinna under andra världskriget och i "Zorba" en änka som stenas av sina grannar i hembyn eftersom hon valt fel älskare.

Regissören Elia Kazan upptäckte henne när hon provspelade för honom i Hollywood och hon fick ett sjuårigt kontrakt med MGM.

Irene Papas var även sångerska och släppte två album grekisk folkmusik. Hon var politiskt engagerad och riskerade 1967 att förlora sitt grekiska medborgarskap efter att ha protesterat mot militärjuntan.

2001 medverkade hon i "Kapten Corellis mandolin" och 2003 i Manoel de Oliverias "Um filme falado", som blev hennes sista roll.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons