Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Graveyard tillbaka efter mental uppförsbacke

Fem år efter hyllade "Peace" är Graveyard tillbaka med ett nytt album. Av fansen kallas plattan redan för bandets hittills mest originella – och i höst väntar en stor Sverigeturné. Men vägen hit har inte varit spikrak.
– Det kändes ganska deppigt där ett tag, säger basisten Truls Mörck.
Musik • Publicerad 30 september 2023
Truls Mörck (vänster) och Jonatan Larocca-Ramm utgör två fjärdedelar av hårdrocksbandet Graveyard.
Truls Mörck (vänster) och Jonatan Larocca-Ramm utgör två fjärdedelar av hårdrocksbandet Graveyard.Foto: Adam Ihse/TT
På skivbutiken Bengans trängs klassiska album och jodå – såklart finns även Graveyards "Peace" bland skivorna.
På skivbutiken Bengans trängs klassiska album och jodå – såklart finns även Graveyards "Peace" bland skivorna.Foto: Adam Ihse/TT
Oskar Bergenheim (vänster), Joakim Nilsson (ståendes), Truls Mörck (sittande i mitten) och Jonatan Larocca-Ramm (höger).
Oskar Bergenheim (vänster), Joakim Nilsson (ståendes), Truls Mörck (sittande i mitten) och Jonatan Larocca-Ramm (höger).Foto: Ponyhans/Universal Music/TT

Med en bluesig rock och analogt ljud slog Graveyard igenom på bred font med albumet "Hisingen blues" 2011. Plattan, som var bandets andra, ledde till topplistor, utmärkelser, hyllande recensioner och internationella turnéer.

Mycket har hänt sedan dess. En rad album har producerats, medlemmar har ersatts, Graveyard har lagts ner bara för att återuppstå kort därefter.

Annons

Hemligheten för att hålla liv i bandet under alla år? En hel del vilja och envishet.

– Men det viktigaste är ändå att ha roligt när man spelar och det har vi haft, säger Jonatan Larocca-Ramm.

I dag består Graveyard av Joakim Nilsson (sång och gitarr), Oskar Bergenheim (trummor), Jonatan Larocca-Ramm (gitarr) och Truls Mörck (bas). När TT träffar de två sistnämnda på Bengans skivbutik i Göteborg är bandet aktuellt med sitt sjätte album. Som för enkelhetens skull heter "6" och släpptes den 29 september.

Mycket har omvärderats jämfört med "Peace" från 2018 och av fansen dras paralleller till storheter som Led Zeppelin, Jimi Hendrix och Rolling Stones.

"Som att bli slagen på munnen av rock n roll", skriver en om singeln "Twice".

– Haha! Man har ingen aning om vad man ska få för reaktioner men man hoppas alltid på att det är positivt, säger Jonatan Larocca-Ramm.

"Fanns ingen framtidstro"

"Peace" var en kommersiell succé. De tre senaste åren har däremot inte alltid varit lika muntra med tanke på den pandemi som stängde ner stora delar av världen. För Graveyard satte pandemin i gång rent existentiella tankar som inte var helt lätta att hantera.

– Man visste inte vad man jobbade mot eller om det någonsin skulle bli någonting. Det fanns ingen riktig framtidstro där i början. Det var en jobbig uppförsbacke rent mentalt, säger Truls Mörck.

– Utöver familjen är bandet och musiken det viktigaste vi håller på med. Går det inte bra blir man deprimerad, fortsätter han.

Arbetet med "6" blev en av faktorerna som lyfte bandet. Men deras mentala tillstånd då hörs också när man lyssnar på låtarna.

Annons

– Den är lite mer melankolisk, färgad av pandemin skulle jag vilja säga. Det är inga partytexter kanske, det har det väl aldrig varit heller. Men det är lite vacklande stämning, säger Jonatan Larocca-Ramm.

Peppade och glada

Albumet beskrivs av Graveyard som en film med olika kapitel snarare än uppradade låtar.

TT: Hade ni några tydliga influenser när ni producerade "6"?

– Det är så himla mycket blandat så det är egentligen svårt att peka på några. Vi vet hur vi vill att det ska låta, men det har samtidigt fått bli vad det blir.

TT: Men det känns bra att det är klart?

– Det känns väldigt härligt. Det var en lång process med mycket som skulle omvärderas från förra plattan så det tog sin tid, säger Truls Mörck.

TT: Hur mår Graveyard i dag?

– Bra. Det är en skön känsla av framtidshopp att komma ut och spela igen. Vi är peppade och glada, säger Truls Mörck.

Fakta: Graveyard

Graveyard bildades 2006 och består i dag av Joakim Nilsson (sång och gitarr), Jonatan Larocca-Ramm (gitarr), Truls Mörck (bas), Oskar Bergenheim (trummor).

Det självbetitlade debutalbumet "Graveyard" kom 2007 och 2011 släpptes "Hisingen blues". Sedan dess har de också släppt albumen "Lights out" (2012), "Innocence & Decadence" (2015) och "Peace" (2018).

Den 29 september släpptes "6" och i höst väntar en stor turné.

Turnéplan:

10 oktober: Sundsvall, Nordfest

26 oktober: Köpenhamn, Amager Bio

27 oktober: Århus, Voxhall

28 oktober: Helsingborg, The Tivoli

3 november: Uppsala, Katalin

4 november: Örebro, Frimis Salonger

17 november: Stockholm, Kägelbanan

18 november: Norrköping, Arbis Bar & Salonger

1 december: Malmö, Plan B

2 december: Skövde, Valhall

8 december: Göteborg, Pustervik

9 december: Göteborg, Pustervik

15 december: Huskvarna, Folkets Park

16 december: Linköping, Platens Bar

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons