Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Gran turismo" ska locka nybörjare med musik

Sonys klassiska racingspelserie firar ett kvarts sekel i år med sitt åttonde spel i serien. "Gran turismo 7" vill locka nybörjare med hjälp av musik.
Spel • Publicerad 6 februari 2022
Glänsande bilar i mängder och realistiska vädersimuleringar – "Gran turismo" är tillbaka. Pressbild.
Glänsande bilar i mängder och realistiska vädersimuleringar – "Gran turismo" är tillbaka. Pressbild.Foto: Sony
Den som gillar bilpillande lär få sitt lystmäte i "Gran turismo 7". De 400 bilarna har omkring 60 prestandaförändrande detaljer vardera, och ett nytt system i bakgrunden simulerar i realtid vilken effekt justeringarna får. Pressbild.
Den som gillar bilpillande lär få sitt lystmäte i "Gran turismo 7". De 400 bilarna har omkring 60 prestandaförändrande detaljer vardera, och ett nytt system i bakgrunden simulerar i realtid vilken effekt justeringarna får. Pressbild.Foto: Sony
"Gran turismo 7" släpps till både PS4 och PS5, vilket har varit problematiskt för utvecklarna på Sonys studio Polyphony. Pressbild.
"Gran turismo 7" släpps till både PS4 och PS5, vilket har varit problematiskt för utvecklarna på Sonys studio Polyphony. Pressbild.Foto: Sony

300 utvecklare vid Sonys interna studio Polyphony har slitit i fem år med "Gran turismo 7", som namnet till trots är det åttonde spelet i den långlivade serien.

Vanligtvis presenteras nya titlar med pompa och ståt vid påkostade tillställningar för speljournalister, men pandemin gör att producenten Kazunori Yamauchi får sitta med sin översättare och svara på skriftliga frågor som skickas in via nätet.

Annons

– Samhället förändras. Man pratar inte lika mycket om bilars skönhet eller fokuserar på att det är kul att köra, förklarar han när han presenterar spelet.

"Gran turismo 7" har målet att just göra folk medvetna om hur roligt det är att köra, äga och pilla med bilar, enligt honom.

Kafésnack och musik

Där konkurrenten Microsoft har valt en lättsam väg med "Forza horizon 5" handlar Sonys racingflaggskepp mer om att lotsa in nya spelare i bilkulturen. Det ska ske genom ett slags nav i spelet, ett kafé, där man kan samla bilar och höra originaldesigners berätta om hur de tänkte när några av spelets 400 bilar skapades.

Det andra dragplåstret för att locka nykomlingar är ett ökat fokus på musik där 300 låtar ingår. Många av spelarna i den realistiska simulatorn väljer dock att stänga av all musik för att höra motorbrummande och ljudet från däck som skriker i kurvor. För att lösa det har ett lättsamt spelläge där musiken är central införts. Det går helt enkelt ut på att ta sig igenom checkpoints, men där sekunder bytts ut mot låtarnas taktslag.

– Den riktar sig till nybörjare, poängen är inte att vinna lopp, utan att lyssna på låtarna ända till slutet. Så länge du är på banan utan att sladda av den så bör du kunna höra klart låten, säger Yamauchi.

90 bansträckningar

Den som är ute efter den mer klassiska "Gran turismo"-formeln lär få sitt lystmäte. Ett nytt sätt att simulera justeringar av bilen i realtid har införts, liksom realistiska vädersystem, 60 bilder per sekund och strålföljning (ray tracing) under repriser, som automatiskt kan synkas med musiken, liksom 90 olika bansträckningar på 34 platser i världen.

– Att simultant utveckla spelet både till Playstation 4 och Playstation 5 har varit utmanande, liksom att tänka om från grunden kring hur bilkultur ska skildras, säger Yamauchi.

Fakta: "Gran turismo"

"Gran turismo" är en långlivad racingspelserie med utgåvor till alla stationära Playstation-konsoler. Spelen utvecklas av Sonys japanska studio Polyphony Digital.

Det första kom till 1997, följt av "Gran turismo 2" (1999), "Gran turismo 3: A-spec" (2001), "Gran turismo 4" (2004), "Gran turismo 5" (2013), "Gran turismo 6" (2013) och "Gran turismo sport" (2017).

"Gran turismo 7" släpps den 4 mars till Playstation 5 och Playstation 4.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons