Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Beyoncé historisk – Abba utan pris

Beyoncé skrev historia som den mest prisade artisten vid nattens Grammygala.
Visst blågult firande har det också blivit – men Abba blev utan statyett.
Musik • Publicerad 6 februari 2023
Lizzo på röda mattan.Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Beyoncé dök till sist upp till Grammygalan, men gick hem med flest priser.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Harry Styles framträdde med "As it was" vid årets Grammygala, den 65:e i ordningen.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Viola Davis vann sin första Grammy.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kim Petras och Sam Smith vann pris.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Med årets nio nomineringar hade Beyoncé redan inför årets Grammygala skrivit historia som den mest nominerade artisten vid sidan av maken Jay-Z.

Galan ägde rum i Los Angeles och inleddes klockan 02 svensk tid med den puertoricanske rapparen Bad Bunnys framträdande.

Annons

Beyoncé fick två priser under förgalan och prisades även tidigt under huvudgalan med priset för bästa r'n'b-sång för "Cuff it". Det var hennes 31:a Grammy, lika många som den ungersk-brittiska dirigenten Georg Solti.

Men det dröjde inte länge innan Beyoncé slapp dela tronen. I och med att hon vann bästa album inom dance/electronic skrevs historia.

– Tack så mycket. Jag försöker att inte vara för känslosam. Jag försöker bara ta in den här kvällen, sade den rörda artisten och tackade Gud.

Davis en "EGOT"

Skådespelaren Viola Davis kan numera titulera sig EGOT, en av få som vunnit en Emmy, Grammy, Oscar och Tony, sedan hon prisats i en ljudbokskategori för sin självbiografi "Finding me".

Sverige representerades framför allt av Abba i år, men den svenska kvartetten fick ingen statyett. Lizzo tog priset för årets skiva för singeln "About damn time" framför Abbas "Don't shut me down", och årets album respektive popalbum gick till Harry Styles för "Harry’s house".

Abba snuvades också på priset för bästa popgrupp eller duo av Sam Smith och Kim Petras för deras "Unholy". Petras sade i sitt tacktal att hon var den första transkvinnan att vinna i kategorin.

– Jag växte upp bredvid en motorväg i ingenstans, Tyskland. Och min mamma trodde på mig, att jag var en flicka. Och jag skulle inte vara här utan henne och hennes stöd, sade Kim Petras i ett känslosamt tacktal.

Lindgren prisad

Den svenske saxofonisten, klarinettisten och flöjtisten Magnus Lindgren fick pris för bästa arrangemang i en instrumental produktion för "Scrapple from the apple" med John Beasley och SWR Big Band.

"Vi är jätteglada över att vara nominerade och över att ha vunnit en Grammy. Jag och John Beasley har skrivit de flesta arren på skivan tillsammans, vilket var nytt för oss båda. Formatet storband för jazz är att likställa med symfoniorkestern för klassisk musik och värt att förstå värdet av", skriver Lindgren i ett sms till TT efter vinsten.

Lindgren, John Beasley och SWR Big Band var även nominerade i kategorin bästa album för ett jazzstorband men blev där utan pris.

Annons

R'n'b-artisten Snoh Aalegra, nominerad i kategorin bästa traditionella r'n'b, blev utan pris. Statyettlöst blev även hårdrocksbandet Ghost från Linköping i kategorin metal för låten "Call me little sunshine".

Bland artisterna som uppträdde under galan kan nämnas Stevie Wonder, Harry Styles, Kacey Musgraves och Lizzo.

Rättat: I en tidigare version uppgavs fel yrkestitel för Georg Solti. Rätt är att han var dirigent.

Fakta: Priser i urval

Årets popalbum: Harry Styles: "Harry’s house"

Årets album: Harry Styles: "Harry’s house"

Årets skiva: Lizzo: "About damn time"

Årets låt: Bonnie Raitt: "Just like that"

Årets nya artist: Samara Joy

Bästa traditionella r'n'b: Beyoncé: "Plastic off the sofa"

Bästa metal: Ozzy Osbourne ft. Tony Iommi: "Degradation rules"

Bästa spelmusik: Stephanie Economou: "Assassin's creed valhalla: Dawn of ragnarök"

Bästa duo eller popgrupp: Sam Smith & Kim Petras: "Unholy"

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons