Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Golden Globe-galan tänker nytt om kassakor

Golden Globe-galan vill hylla de mer populära filmerna och har inrättat en nya kategori till galan i januari. Och det kan bli ett pris för bästa ståupp.
Film • Publicerad 27 september 2023
Golden Globe-galan vill prisa det populära. Arkivbild.
Golden Globe-galan vill prisa det populära. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

På galan ska en statyett delas ut till den mest inkomstbringande filmen. Det handlar om filmer som dels haft kreativ höjd och dels har spelat in minst 100 miljoner dollar i biointäkter i USA och sammanlagt 150 miljoner över hela världen, eller gått osedvanligt bra på strömningstjänster. Det rapporterar Variety.

Priset ska delas ut utöver de vanliga priserna för bästa film, i kategorierna bästa drama och bästa komedi eller musikal, och de populära filmerna kan nomineras även där.

Annons

Priset är snarlikt det som Oscarsakademin presenterade 2018, och som var tänkt att gå till "bästa populära film". Det förslaget väckte ramaskri i Hollywood, och drogs tillbaka inom en månad.

Ytterligare ett nytt pris på Golden Globe-galan blir för bästa tv-sända ståupp-föreställning.

Golden Globe-galan sänds den 7 januari 2024. Galan brukar kallas Hollywoods största fest, men organisationen Hollywood Foreign Press Association (HFPA), vars medlemmar röstar fram pristagarna, har de senaste åren kritiserats för bland annat korruption och rasism.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons