Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Åter till fulla salonger: "Julafton kom tidigt"

De slopade publiktaken är ett efterlängtat besked och lättnaden är stor inom kulturbranschen.
Kultur/nöje • Publicerad 7 september 2021
Nu lyfts de sista publikrestriktionerna, när steg fyra tas den 29 september. Arkivbild.
Nu lyfts de sista publikrestriktionerna, när steg fyra tas den 29 september. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Från och med den 29 september är det grönt ljus för att gå på bio, teater, konserter och att dansa på svettiga dansgolv utan att tänka på att hålla avstånd igen.

– Redan i slutet av månaden kan vi få se fulla salonger och läktare igen, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

Annons

Den senaste tiden har trycket varit hårt från kulturbranschen, vars representanter fört fram krav på att publikrestriktionerna ska lättas, alternativt att det ska införas någon form av vaccinpass.

Efter dagens besked jublar artister och arrangörer. "Wow, helt underbart, äntligen", skriver Charlotte Perrelli på Instagram. Även Carola, som har varit starkt kritisk mot de stränga publikrestriktionerna är glad: "Yes! Vilken seger", skriver hon på Instagram.

"Blickar framåt"

Anna Sjölund, konsert- och festivalchef på Live Nation säger att dagens besked innebär "en otrolig lättnad".

– Vi är väldigt glada för det här beskedet, samtidigt som vi också vet att saker har ändrats snabbt förr. Så vi vågar inte riktigt hoppa högt förrän den 29:e. Men vi blickar framåt.

TT: Hur snabbt kan ni släppa på publik och starta evenemang?

– Vi kommer att börja göra det direkt och vi har två stora konserter inplanerade den 1 och 2 oktober. Vi räknar med att Elton John blir av i början av oktober, och det är vi otroligt glada för.

För Johan von Der Lancken, producent på Oscarsteatern, innebär dagens besked en stor lättnad då den planerade premiären av uppsättningen "Rain Man" kan äga rum som planerat den 8 oktober och spelas för full salong.

– Det har varit en fruktansvärd tid och är det fortfarande, men det här är bra, det är fantastiskt!

TT: Tror du att publiken vågar komma nu då?

– Det hoppas jag och väldigt mycket tyder på det. Vår biljettförsäljning under sommaren har nog aldrig varit så stark. Vi har förlorat fruktansvärt mycket pengar under det här året, jag vågar inte ens titta på det, men det var då det, säger Johan von der Lancken och tystnar en stund, rörd till tårar av dagens besked.

"Perfekt tajming"

Annons

Märkbart glad är även Peter Fornstam, vd för Svenska Bio, som jämför beskedet med en tidig julafton.

– Det är perfekt tajming, det är nästan som att vi har beställt det här, dagen innan “Bond”-premiären. Äntligen kan vi börja tävla med våra kollegor i Norge och Danmark om kapacitet i biograferna, de har haft så mycket bättre besökstak.

Han kan inte kommentera hur öppningen kommer att ske.

– Nu får vi sätta oss ner och glatt diskutera framtiden, säger han.

Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker, säger att det verkligen var efterlängtat i en skriftlig kommentar.

"Nu kan vi och våra medlemsföreningar ta oss an återstarten på allvar, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.

Föreningar som är väl rustade att nu åter möta sin publik, enligt Nathanson.

"Vi vet att vi behöver fortsätta hålla i detta på ett ansvarsfullt sätt, men i och med detta diskrimineras inte kulturverksamheterna, vilket ger oss helt andra förutsättningar".

Ett stort steg framåt efter intäktsbortfallet under pandemin, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på riksförbundet Sveriges museer.

"Vad vi har längtat. Det här innebär mycket för museerna. Både för programverksamhet, utställningar och vernissager men även för restaurangverksamheten", säger hon.

Annons

Tongångar som går igen på Kungliga Operan i Stockholm.

"Äntligen har vi fått gehör för det vi längtat efter så länge. Detta hjälper stora delar av branschen att överleva", säger vd:n Birgitta Svendén.

Vaccinpass utreds

Frågan om vaccinpassens införande ska trots dagens besked ändå utredas. Amanda Lind säger att vaccinbevis skulle kunna användas i det fall man återinför restriktioner i samhället samt även vid större evenemang med fler än 15 000 deltagare.

– Det här har visat sig vara en ganska föränderlig materia under de här åren, vi vet ju inte vad som kommer, vi kan få varianter och mutationer som har dålig vaccineffekt. Vi kan behöva gå tillbaka i ett läge – men vi ser inte det framför oss nu, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TT.

Live Nation ställer sig positivt till att vaccinbevisens vara eller inte vara nu ska ut på remiss.

– Vi tycker det är positivt att man jobbar proaktivt med det och skickar ut det på remiss så att man står förberedd om vi skulle behöva ta ett steg tillbaka igen, säger Anna Sjölund.

Fakta: Publikrestriktioner

Den 29 september gäller följande: deltagartaken för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster tas bort, deltagartaken för privata sammankomster tas bort, kvarvarande restriktioner på serveringsställen tas bort, FHM:s råd om att arbeta hemifrån tas bort.

Fram till dess är det upp till 300 personer i sittande publik inomhus och 3 000 på utomhusevenemang som gäller. Kravet är att varje besökare ska ha en anvisad sittplats.

Tanken var att steg fyra i regeringens plan för avveckling av restriktioner skulle genomföras tidigare i september men det sköts inledningsvis upp på grund av den ökande smittspridningen.

När steg fem kan börja gälla är oklart, eftersom det innebär att alla kvarvarande restriktioner lyfts. Det handlar bland annat om trängselregler som gäller för handelsplatser samt kultur- och fritidsverksamhet.

Källa: Regeringen.se

Fakta: Publikrestriktioner

Ett så kallat vaccinpass eller covidbevis ska vara som ett extra pass, som man kan ha på sin mobiltelefon som dokumentation över att man blivit vaccinerad. I teorin ska det fungera för att visa upp och få tillgång till evenemang med större risk för smittspridning.

Sedan tidigare finns möjlighet att skaffa covidbevis för resande i EU genom E-hälsomyndighetens hemsida covidbevis.se. Där går även att ansöka om ett testbevis som visar att man är frisk.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons