Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Genommusikalisk familjetrio tog hem årets upplaga av BLT:s Kulturpris

Fantastiskt roligt! Så säger Håkan Grahn, en av årets mottagare av Blekinge läns tidnings kulturpris 2021. Han får det tillsammans med sönerna Adam och Max, tre genommusikaliska Grahnar som aldrig glömmer bort Karlskrona och Blekinge, hur långt i världen de än reser.
BLT:s kulturpris • Publicerad 30 december 2021 • Uppdaterad 31 december 2021
BLT:s kulturpristagare 2021 är Max Grahn, Håkan Grahn och Adam Grahn.
BLT:s kulturpristagare 2021 är Max Grahn, Håkan Grahn och Adam Grahn.Foto: Andreas Blomlöf

Forskarna tvistar ofta om huruvida det är arv eller miljö som har den största inverkan på oss människor. I fallet med Adam och Max Grahn är det med stor sannolikhet både och. För i föräldrahemmet fanns det många instrument att pröva på och enligt pappa Håkan fanns både lusten och begåvningen hos de båda sönerna.

Visst gjorde de några utflykter till idrottens värld (Max spelade exempelvis handboll), men till slut blev det i alla fall musiken som vann. Idrott och musik går ju dessutom faktiskt att kombinera, som när Adam skrev nya laglåten ”Vi ger oss aldrig” till FK Karlskrona.

Annons

Max Grahn berättar att han och hans bror redan i blöjåldern sträckte sig efter stränginstrument som hängde på väggen och hur husets piano bar tydliga spår av hur de båda gossarna hade spelat piano med trumpinnar.

Självklart betydde också de båda föräldrarnas stora musikintresse mycket. Tyvärr är mamman Monika Lindeborg-Grahn inte längre i livet, men det är ingen hemlighet att det var musiken som en gång förde de båda föräldrarna samman.

Pappa Håkan själv debuterade på scen som trummis 1960 när han var sju år gammal. Han spelade i en trio med det tidstypiska namnet Bengt Stens Trio, vilken framträdde vid mindre sammankomster. Hur många musikaliska konstellationer han har varit med i sedan dess är skrivet i stjärnorna.

Håkan Grahn är nämligen multiinstrumentalist och har därför varit mycket eftertraktad i olika sammanhang. Samtidigt dröjde det ganska länge innan han kunde ägna sig helt åt musik. Själv säger han att gruppen Amigos var väldigt nära att bli professionell där i slutet av 1970-talet, men de nådde inte ända fram till målet.

I stället var det möjligheten att bli lärare på kulturskolan som gjorde att Håkan till slut kunde lämna ”brödjobbet” på posten och ägna sig åt musik helt och hållet. Sedan 1990-talet har han förutom sitt egna musicerande varit en omtyckt lärare som bland annat drog igång en rockskola i Karlskrona. Han är också körledare, bland annat för Coeur Madame, en damkör med rockrepertoar.

Om man får tro Adam Grahn så har den gamla örlogsstaden ovanligt många musikaliska begåvningar och det kan i så fall faktiskt bero på att hans ”gamle” far har varit med och dragit upp åtskilliga musikaliska plantor. Adam tycker till och med att pappan gott hade kunnat få ett kulturpris tidigare och vi på BLT kan bara hålla med!

Adam, ja det är som de flesta vet, frontmannen i Royal Republic, ett band som trots att det formellt bildades i Malmö fortfarande förknippas med Karlskrona. Adam har aldrig glömt bort sina rötter och har sett till att hans band gör spelningar här.

Adam Grahn har alltså nått internationella framgångar på sitt håll och brodern Max på sitt. Max Grahn delar för närvarande sin tid mellan Stockholm och Los Angeles. Han är i dag etablerad som kompositör i ett otal olika artistsamarbeten.

Han kan se tillbaka på ett framgångsrikt år, med låten ”Husavík, my home town” som något av en höjdpunkt. Den blev nominerad till en Oscar och när Max intervjuades om låten förklarade han gärna för världspressen hur han hade inspirerats av Karlskrona när han skrev den.

En annan händelse som Max gärna nämner är att han fick skriva en låt som spelas under eftertexterna till skräckfilmen ”Halloween kills”, Hunter's Moon framförd av Ghost (svenskt band).

Annons

– När jag var liten var det alltid Halloween som gällde, säger Max som alltså har följt denna välkända serie skräckfilmer från unga år.

Det kommande året bjuder på många intressanta samarbeten, berättar han, även om han som vanligt inte kan berätta så mycket innan musiken väl är släppt. Han jobbar på i MXM-studion i Stockholm, men planerar också att åka till Los Angeles för att arbeta där i början av året.

Det skulle gå att fylla en hel tidning med allt dessa tre Grahnar har åstadkommit. Eftersom Adam är född 1984 och Max 1988 har de mänskligt att döma mycket kvar att ge i form av musikalisk lust och energi.

Marlene Danielsson Carlson gratulerar BLT:s kulturpristagare 2021, Adam, Håkan och Max Grahn.
Marlene Danielsson Carlson gratulerar BLT:s kulturpristagare 2021, Adam, Håkan och Max Grahn.Foto: Andreas Blomlöf

– Vi är stolta över er! sa Marlene Danielsson Carlson på BLT:s marknadsavdelning när hon och tidningens kulturredaktör på torsdagskvällen överlämnade prischecken på 50 000 kronor.

Det finns verkligen mycket att vara stolt och glad över. Utan problem skulle man kunna fylla en hel tidning med fakta och anekdoter om och med de tre pristagarna. Som att Håkan Grahn som pensionär fortfarande arbetar i projekt där musikens kraft används för att förbättra den mentala hälsan. Eller att musikerlegenden Carlos Santana vid ett tillfälle öste beröm över den unga trummisen Max Grahn efter en spelning. Eller när Adam Grahn blev igenkänd på ett köpcentrum i USA... Ja, ni fattar.

Grattis pristagare och ”thank you for the music”!

Fakta

BLT:s kulturpris

2010 – Berth Nilsson, långvarig ledare för Lyckå Kammarmusik Festival

2011 – Hällevik Tradjazz Festival

2012 – Lina Odell-Järlemyr och Lotta Niemi, textilkonstnärer

2013 – Michael Helgesson, författare och kulturhistoriker

2014 – Pinamackorna, tvärkonstnärlig trio

2015 – Lars Lindquist, musiker

2016 – Verateatern, humorgrupp från Karlshamn

2017 – Wictor Ericsson, filmskapare

2018 – Per Nilsson, författare

2019 – Henrik JP Åkesson, filmregissör och filmproducen

2020 – Uppdelat på fyra mottagare: Panncentralen, Mellanstadens Folkets hus och parker; Sölvesborgs musikkår; Marinens musikkår och Annika Fagerberg; Studieförbundet Vuxenskolan i Blekinge

2021 – Håkan Grahn, Adam Grahn och Max Grahn. Musiker från Karlskrona med var och en för sig en imponerande meritlista.

Fakta

Motivering BLT:s kulturpris 2021

Blekinge läns tidnings kulturpris för år 2021 går till Håkan Grahn, Adam Grahn och Max Grahn!

Håkan Grahn är en institution inom Blekinges musikliv. Han har ingått i otaliga konstellationer, ständigt på väg att utforska nya instrument, ny musik och att skapa själv. Körledare, kompositör, arrangör och producent. Han har spridit musikens glada budskap till otaliga andra i mer än 60 år.

Adam Grahn är frontman i framgångsrika rockbandet Royal Republic, som formellt startade i Malmö, men Adam har sett till att vi alltid har kunnat räkna detta som ett Karlskronaband, och därtill ett som har stora internationella framgångar.

Max Grahn, är den extremt begåvade låtmakaren som gärna håller en låg profil. Han är en av alla dessa kreatörer som tillsammans skapar det svenska musikundret. Låten “Husavik, my home town” till en Hollywoodfilm skrev han med Karlskrona i tankarna, vilket han berättar varje gång han intervjuas i internationella medier.

Tillsammans skapar dessa tre musikaliska granar en sån massa energi, glöd och glädje att även den kyligaste vinternatt blir varm. Självklara mottagare av Blekinge läns tidnings kulturpris år 2021.

Far och son, Håkan Grahn och Adam Grahn under Guldekengalan 2013 i Karlshamn.
Far och son, Håkan Grahn och Adam Grahn under Guldekengalan 2013 i Karlshamn.Foto: Patric Söderström
Max Grahn, låtskrivare.
Max Grahn, låtskrivare.Foto: Nikola Stankovic
Ingemar LönnbomSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons