Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Gamle Henry" – utmaning för Tim Blake Nelson

När Tim Blake Nelson blev erbjuden huvudrollen i västernfilmen ”Old Henry” var det speciellt en sak som fick honom att tacka ja: att det i botten handlar om relationen mellan far och son.
Film • Publicerad 14 april 2022
Tim Blake Nelson spelar den på ytan timide gamle Henry. När Henry tvingas in i en omöjlig situation uppdagas hans vapentalanger och ett oväntat förflutet. Arkivbild.
Tim Blake Nelson spelar den på ytan timide gamle Henry. När Henry tvingas in i en omöjlig situation uppdagas hans vapentalanger och ett oväntat förflutet. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Scott Haze, regissören Potsy Ponciroli och Tim Blake Nelson på filmfestivalen i Venedig där "Old Henry" hade premiär. Arkivbild.
Scott Haze, regissören Potsy Ponciroli och Tim Blake Nelson på filmfestivalen i Venedig där "Old Henry" hade premiär. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Den amerikanske skådespelaren – som i Sverige är mest känd för rollerna i bröderna Coens filmer "O brother, where art thou?" och senast "Balladen om Buster Scruggs" – har själv tre söner.

– Jag känner mig som den lyckligaste mannen i världen som har fått uppfostra de tre, säger han när TT möter honom på filmfestivalen i Venedig.

Annons

– Inte minst handlar det om den där balansen mellan att vilja skydda dem från det onda i världen, och nödvändigheten och att träna dem inför de svårigheter de kommer att utsättas för i vuxenlivet.

Timid och fredlig

I ”Old Henry” återvänder Tim Blake Nelson till västerngenren. Han spelar Henry, en man som med sin tonårige son bor på en liten gård långt ute på landet. Henry verkar vara en timid och mycket fredlig man, men när han hittar en skottskadad man, hjälper honom och plötsligt får dennes förföljare efter sig – då visar det sig att gamle Henry inte är den man trott. Bakom den timida masken döljer sig – vem eller vad, vore det närmast brottsligt att avslöja här.

– I ”Buster Scruggs” var jag bara med i den inledande sekvensen. Här var det något helt annorlunda. Utmaningen var att spela en rollfigur som gradvis förändras under handlingens gång. Det handlar om huvudpersonen och den utvecklingen måste ske gradvis.

"Skulle vara annorlunda"

Filmen skulle sluta med en överraskning, vilket blev en intressant utmaning, förklarar Tim Blake Nelson.

– Jag ville att Henry i slutet av filmen skulle vara mycket annorlunda mot den han var i början och jag ville att det för publiken skulle det kännas naturligt, att det inte skulle gå att peka ut ett ögonblick då han blev annorlunda.

Eftersom pandemin kom i vägen för inspelningsstarten fick Nelson gott om tid på sig att träna inför rollen.

– Inte bara att jag skulle kunna vara en trovärdig bonde, utan det var också allt det fysiska, att kunna rida och att hantera en pistol. Jag vill alltid vara så väl förberedd att jag kommer till inspelningen och vet exakt vad jag ska göra och kan ge regissören det han eller hon vill ha.

Fakta: Tim Blake Nelson

Ålder: 57 år.

Familj: Hustrun Lisa Benavides, tre söner.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "O brother, where art thou?", "Minority report", "The incredible hulk", "Lincoln", "The ballad of Buster Scruggs", "Watchmen", "Nightmare Alley".

Aktuell med: "Old Henry" som, har svensk biopremiär 15 april.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons