Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Fyra nya statliga byggnadsminnen

Kultur • Publicerad 9 februari 2023
Stumholmen i Karlskrona har utsetts till byggnadsminne. Arkivbild.
Stumholmen i Karlskrona har utsetts till byggnadsminne. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/TT

Regeringen har utsett fyra byggnader till statliga byggnadsminnen, skriver kulturdepartementet i ett pressmeddelande. De nya byggnaderna är Centralposthuset och Ryningska palatset i Stockholm, Stumholmen i Karlskrona och Tumba bruk i Botkyrka.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger i pressmeddelandet att de nya byggnadsminnena berättar om viktiga delar av Sveriges och den statliga förvaltningens historia.

Annons

"Det handlar om byggnader och miljöer med synnerligen höga kulturhistoriska värden, som vi genom detta beslut tar ansvar för att bevara och förvalta för framtiden", säger Liljestrand.

Det finns omkring 280 statliga byggnadsminnen i Sverige, till exempel kungliga slott, regerings- och domstolsbyggnader, försvarsanläggningar, broar, fyrar och järnvägsmiljöer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons