Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Frimärksraritet återbördas till England

Kultur • Publicerad 16 juli 2021
"British Guiana 1c magenta", världens mest dyrbara frimärke, ska nu tillbaka till Storbritannien. Arkivbild.
"British Guiana 1c magenta", världens mest dyrbara frimärke, ska nu tillbaka till Storbritannien. Arkivbild.Foto: Matt Dunham

Världens mest dyrbara frimärke ska flyttas till London. Stanley Gibbons, ett företag specialiserat på just handel med gamla frimärken, köpte nyligen det enda bevarade exemplaret av "Britsh Guiana 1c magenta" som beskrivs som "filatelisternas heliga graal" skriver The Guardian. Köpesumman landade på nästan 79 miljoner kronor.

Det dyrbara frimärket från 1856 har de senaste 150 åren tillhört utländska samlare men ska nu flygas tillbaka till Storbritannien och till de nya ägarna som så småningom ska visa det i en specialbeställd syrefri ram. Stanley Gibbons planerar också att dela sitt ägarskap med andra frimärkssamlare genom att sälja andelar i sin nyförvärvade raritet.

Annons

Det åttkantiga frimärket mäter 29 gånger 26 mm och pryds av ett segelskepp, samt av mottot “damus petimus que vicissim” – ungefär "vi ger och väntar få i retur".

Frimärket ställdes nyligen ut på Smithsonians frimärksmuseum i Washington.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons