Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Frennstedts Skånethriller håller spänningen uppe

Efter en uppmärksammad debut är det inte alltid lätt att med andra boken leva upp till förväntningarna. Men Tina Frennstedt lyckas bra, tycker recensenten Kerstin Bergman.
bokrecension • Publicerad 11 april 2020
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Tina Frennstedt fick Crimetime Award för bästa debut 2019 – och nya boken håller stilen.
Tina Frennstedt fick Crimetime Award för bästa debut 2019 – och nya boken håller stilen.Foto: Gabriel Liljevall

Cold Case: Väg 9

Polisroman

Författare: Tina Frennstedt

Förlag: Forum

I Frennstedts polisroman ”Cold Case: Väg 9”, är det mycket man känner igen från debuten ”Försvunnen” – de omaka poliserna Tess Hjalmarsson och Marie Erling i huvudrollerna, kombinationen av Malmö- och Österlenmiljöer, och det gamla olösta fallet som visar sig ha en brutal fortsättning in i nutiden.

2004 mördas en ung folkhögskolestudent på väg hem från en fest, men fallet förblir olöst. Femton år senare hittas en medelålders konstnär död i en båt i samma trakt, och när den tekniska bevisningen kopplar samman de två händelserna öppnar Cold Case-gruppen det gamla fallet på nytt.

”Frennstedt har ett språk som flyter, hon är bra på att skapa driv och spänning”
Annons

Tess och Marie är trevliga bekantskaper och det är kul med ett helkvinnligt radarpar och en ny stark Skåne-serie på den svenska deckarscenen. Tematiskt kretsar berättelsen denna gång mycket kring moderskap, något som även speglas i huvudpersonernas privatliv där Tess försöker skaffa barn på egen hand och Marie plågas av att hon saknar sina barn efter skilsmässan.

Frennstedt har ett språk som flyter, hon är bra på att skapa driv och spänning och hon kan sina genrekonventioner. Jag kan dock önska att hon vågat skapa ett slut som inte så till punkt och pricka följde standardmall 1A för svenska polisromaner i landsortsmiljö. Men samtidigt ger hon sina läsare precis vad de förväntar sig – och förmodligen vill ha.

Kerstin BergmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons