Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Fossil döps efter Black Sabbath-gitarrist

Musik • Publicerad 12 oktober 2021
Tommi Iommi, till vänster, har fått ett ryskt fiskfossil uppkallat efter sig. Arkivbild.
Tommi Iommi, till vänster, har fått ett ryskt fiskfossil uppkallat efter sig. Arkivbild.Foto: Dan Steinberg/AP/TT

Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi hyllas på en lite oväntat sätt. En grupp geologiforskare tillika heavy metal-fans vid Lunds universitet har namngivit ett ryskt fiskfossil efter honom.

Drepanoistodus iommii kallas numera en nyupptäckt art av konodont, som beskrivs som en sorts käklösa urtidsfiskar.

Annons

"Det kändes helt naturligt att namnge det nya fossilet efter Tony Iommi. Black Sabbath är urmodern till hela heavy metal-genren. När det kommer till riffskapande är han ett geni", säger Mats E. Eriksson, professor vid geologiska institutionen på Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Tony Iommi var med och bildade Black Sabbath i slutet av 1960-talet tillsammans med Ozzy Osbourne, Geezer Butler och Bill Ward.

Bandet genomgick mängder med medlemsbyten före splittringen 2017. Iommi var den ende fasta medlemmen under Black Sabbaths knappa 50 år som aktiva.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons