Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Förvånade mig hur positivt Charles framställdes"

Med sin bok om prinsessan Diana, skriven med hennes hjälp, skakade Andrew Morton både England och det brittiska kungahuset.
Nu kommer hans bok om drottning Elizabeth på svenska, men den här gången har chockvågorna uteblivit.
Litteratur • Publicerad 7 januari 2023
Andrew Morton hoppas att hans porträtt av drottning Elizabeth ska få henne att framstå som "den mänskliga och ofta roliga som person hon var". Arkivbild.
Andrew Morton hoppas att hans porträtt av drottning Elizabeth ska få henne att framstå som "den mänskliga och ofta roliga som person hon var". Arkivbild.Foto: Chris Young/AP/TT
Andrew Morton står också bakom den uppmärksammade boken om prinsessan Diana – som i hemlighet själv medverkade till att skriva den. Arkivbild.
Andrew Morton står också bakom den uppmärksammade boken om prinsessan Diana – som i hemlighet själv medverkade till att skriva den. Arkivbild.Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Dominic West och Elizabeth Debicki som prins Charles och prinsessan Diana i "The crown". Pressbild.
Dominic West och Elizabeth Debicki som prins Charles och prinsessan Diana i "The crown". Pressbild.Foto: Keith Bernstein
Andrew Morton. Pressbild.
Andrew Morton. Pressbild.Foto: Ken Lennox/Polaris

I telefon från London säger Morton till TT:

– Jag hoppas att drottningen framstår som den mänskliga och ofta roliga person som hon faktiskt var.

Annons

I England kom boken ut i maj, lagom till drottningens platinajubileum, och det var planerat att den skulle ges ut i USA i april nu i år. Men inte minst femte säsongen av TV-serien "The crown" samt drottningens död gjorde att publiceringen tidigarelades till november.

Morton hann ändra sådant som "drottningen är" till "drottningen var" – och när den kommer som pocketbok har han lagt till kapitel som täcker även hennes död och begravning.

Förekommer i "The crown"

I säsong fem av "The crown" förekommer Andrew Morton som rollfigur, spelad av Andrew Steele. Morton var dessutom anlitad som konsult i samband med inspelningen.

– Jag var det när det gällde detaljer som inbrottet på mitt kontor. Jag har förekommit som rollfigur i tv-filmer tidigare, men det här var första gången som de har hittat en skådespelare som var lika lång som jag.

Han hävdar att "The crown" delvis är sanningsenlig, delvis inte.

– Det som förvånade mig är hur positivt Charles framställdes i den senaste säsongen. Det hade jag inte väntat mig.

Andrew Morton var tidigare journalist, men är sedan flera decennier författare med biografier, ofta icke-auktoriserade sådana, som specialitet. Den första var en bok om prins Andrew, då känd som "playboy-prinsen".

"Monarkin ifrågasatt"

Sedan dess har det bara fortsatt. Störst uppmärksamhet blev det kring boken om prinsessan Diana – där det först sades att boken skrevs med hjälp av andrahandsuppgifter, men senare avslöjades det att Diana själv hade medverkat till att skriva boken.

– Då var verkligen monarkin ifrågasatt. När min bok kom ut var det slut på uppfattningen om kungahuset som en saga. Sanningen om Charles otrohetsaffär med Camilla Parker Bowles kom ut och folk började ifrågasätta värdet med en monarki.

Andrew Morton menar att även om man fortfarande ibland diskuterar om England verkligen behöver ett kungahus, så kommer monarkin att bestå. Det märks att han hade stor respekt för drottning Elizabeth som han träffade flera gånger i sociala sammanhang (hon gav inte en enda regelrätt intervju under sitt liv).

Annons

– Alla beundrade henne. Känslorna för Charles är lite annorlunda, man känner till vad han har gjort. Men speciellt i tider av oro så känns någonting som monarkin som en tröst för många.

"Diana-boken hjälpte mig"

Man skulle kunna tro att de böcker som han har skrivit, och som bygger på samtal med personer nära hovet, skulle göra det svårt för honom att närma sig nya källor. Han menar dock att det faktiskt är tvärtom.

– Diana-boken hjälpte mig oerhört. Nu kände alla till mitt namn, det har verkligen hjälpt min karriär.

Att skriva biografier som stundtals baseras på andrahandsuppgifter kan vara känsligt, speciellt i tider då det är populärt att stämma personer så fort något ens andas felaktigheter.

– Ja, det är viktigt att kolla fakta. Men när det gäller boken om drottningen finns det ingenting som skulle kunnat resultera i att jag blir stämd. Tvärtom, jag hoppas att hon framstår som den humoristiska person som hon var.

Churchill och kungahuset

Det brittiska kungahuset har inte kommenterat "The crown", inte heller de många böcker som skrivits av en myriad av författare. Bryr man sig?

– Nej, det tror jag inte. En bok om kungahuset är som ett fartyg som seglar ut över havet och som kommer till horisonten och sedan försvinner. Fast den här boken har funnits med ett tag nu.

Andrew Morton delar sin tillvaro mellan London och Pasadena i Kalifornien. Just nu arbetar han med nästa bok om kungahuset.

– Den handlar om Winston Churchill och kungafamiljen.

Fakta: Andrew Morton

Ålder: 70 år.

Bor: I London och Pasadena.

Yrke: Författare.

Tidigare verk i urval: "Diana: den sanna historien", "Tom Cruise: an unauthorized biography", "William and Catherine: their story", "Meghan: a Hollywood princess".

Aktuell: Med "Elizabeth: en drottning för livet" som just har kommit på svenska.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons