Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Försvunnen tavla av Schiele i NFT-utställning

Konst • Publicerad 5 maj 2022
Besökare tittar på expressionisten Egon Schieles konst. Arkivbild.
Besökare tittar på expressionisten Egon Schieles konst. Arkivbild.Foto: Lilli Strauss

En tavla av den österrikiske expressionisten Egon Schiele som föreställer hans morbror Leopold Czihaczek har återfunnits efter 90 år. Tavlan kommer nu att visas offentligt för första gången på Leopold museum i Wien, skriver The Guardian.

Morbrodern blev konstnärens förmyndare när pappan dog och tavlan målades strax efter Schieles 17-årsdag. Tidigare var den bara känd från ett svartvitt foto från 30-talet.

Annons

– Det var så spännande att se det knappt dokumenterade verket, som antogs vara omöjligt att spåra, materialisera sig, när ägarna kontaktade oss och jag insåg vilken skatt de pratade om, säger museets Verena Gamper.

Tavlan kommer att vara en del av en digital så kallad NFT-samling. Utställningen kommer att visa 24 av Schieles verk, och intäkterna kommer att användas till att restaurera tavlan och utöka museets Schielesamling.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons