Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Förläggaren: "En omedelbar förälskelse"

En omedelbar förälskelse – så beskriver förläggare Per Bergström på det Malmöbaserade förlaget Rámus det första mötet med Louise Glücks poesi.
Nobelpriset • Publicerad 8 oktober 2020
Per Bergström på bokförlaget Rámus är omtumlad efter beskedet att Louise Glück får årets Nobelpris i litteratur.
Per Bergström på bokförlaget Rámus är omtumlad efter beskedet att Louise Glück får årets Nobelpris i litteratur.Foto: Johan Nilsson/TT
Thomas Alm och Per Bergström på Rámus förlag firar med champagne efter att den amerikanska poeten Louise Glück tilldelats årets Nobelpris i litteratur.
Thomas Alm och Per Bergström på Rámus förlag firar med champagne efter att den amerikanska poeten Louise Glück tilldelats årets Nobelpris i litteratur.Foto: Johan Nilsson/TT

Själv satt han i direktsändning i radio för att kommentera litteraturpriset när det stod klart att Rámus efter 18 års slit i förlagsvärlden träffat mitt i prick, enligt Svenska akademien.

Per Bergström driver förlaget tillsammans med Thomas Alm. Hittills har båda behövt arbeta deltid vid sidan av för att klara ekonomin. Översatt lyrik är inget man blir jätterik på som förläggare, konstaterar Per Bergström.

Annons

Bokförlaget kan närmast beskrivas som ett litet bokbelamrat arbetsrum inhyst i Kulturcentralen på en gågata i centrala Malmö. Här möts Per Bergström och Thomas Alm av vänner och kollegor som vill skåla i bubbel.

Pandemin satte stopp

Hittills har Rámus gett ut tre verk av Louise Glück och ett fjärde är på väg, men varken Per Bergström eller Thomas Alm har träffat henne personligen. Hon skulle ha kommit till Sverige våras, men pandemin satte stopp för planerna.

Ur bokhyllan plockar Per Bergström fram "Ararat", som är det av Louise Glücks verk han skulle vilja rekommendera dem som inte brukar läsa poesi.

– Det är en väldigt fin diktsamling att börja närma sig lyriken med.

Den är bitvis som en knytnäve i ansiktet, beskriver han, och den tål att läsas om många gånger.

"Ett stort erkännande"

Vad Nobelpriset kommer att innebära för förlaget har han svårt att uttala sig om, men han hoppas att fler kommer att få upp ögonen även för förlagets övriga utgivning.

– Vi har jobbat med det här mer eller mindre ideellt i 18 år. Nu vet vi att de böcker vi ger ut får ett stort erkännande.

TT: Har du tips till andra förlag – hur gör man för att pricka in en vinnare?

– Det är bara att följa sin egen känsla. Vi ger ut det vi älskar och det tänker vi fortsätta med.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons