Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Författaren Cormac McCarthy är död

Den prisbelönte amerikanske författaren Cormac McCarthy är död, rapporterar The Washington Post.
Han är mest känd för sina moderna västernskildringar, däribland romanen "No country for old men" som senare gjorde succé på filmduken.
Kultur • Publicerad 13 juni 2023
Cormac McCarthy blev 89 år gammal.
Cormac McCarthy blev 89 år gammal.Foto: Evan Agostini/AP

Cormac McCarthy föddes den 20 juli 1933 i Providence i den amerikanska delstaten Rhode Island, men växte främst upp i Tennessee.

Han fick sitt genombrott på 90-talet med "Gränstrilogin" och har betraktats som en av USA:s största samtida författare.

Annons

I sitt författarskap har McCarthy bland annat utmärkt sig genom explicita våldsskildringar och många av hans romaner är våldsamma berättelser som handlar om vilda västern och postapokalyptiska världar. Mest känd är han för sina moderna västernskildringar i romaner som "No country for old men" och "Blodets meridian".

Så sent som i höstas utkom McCarthy med två romaner – "The passenger" och "Stella Maris" – inom loppet av en månad. Romanerna var författarens första sedan den postapokalyptiska "Vägen" utkom 2006, som han belönades med Pulitzerpriset för.

Flera av hans romaner har också blivit framgångsrika filmer, bland annat har "Vägen" och "No country for old men" filmatiserats. I våras kom beskedet att även "Blodets meridian", en mörk och våldsam historia av många ansedd som McCarthys bästa roman, skulle få liv på filmduken.

Cormac McCarthy, som ofta har nämnts i Nobelprissammanhang, blev 89 år gammal. Enligt hans förlag dog han av naturliga orsaker i sitt hem i Santa Fe i delstaten New Mexico i USA.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons