Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Foo Fighters hittar sitt sväng

2020 skulle ha blivit Foo Fighters jubileumsår, men festen kom av sig.
Nu stundar släppet av bandets efterlängtade tionde album.
Musik • Publicerad 2 februari 2021
Foo Fighters med Dave Grohl i spetsen. Bild från en spelning i Stockholm 2019.
Foo Fighters med Dave Grohl i spetsen. Bild från en spelning i Stockholm 2019.Foto: Magnus Andersson/TT

Hösten 2019: David Eric Grohl dansar och ler. Han och de övriga i Foo Fighters spelar in bandets nya skiva och de har kul med stort K. Någon får för sig att börja spela ett discoinfluerat komp och Grohl vrålar "haka på!" till trummisen Taylor Hawkins.

– Vi hamnade på en plats där vi aldrig varit förut. Alla började skratta. "Det där är störtlöjligt. Vi behåller den!" Jag trodde aldrig jag skulle få vara med om dagen då Foo Fighters börjar låta som Abba, säger Dave Grohl.

Annons

Om bara ett par månader ska Foo Fighters stora jubileumsår inledas. Bandet firar 25 år tillsammans med en turné och det kommande albumet blir nummer tio i diskografin.

"Fullständigt surrealistiskt"

Vintern 2020: Leendet har stelnat, lamporna är släckta, alla har åkt hem. Jubileumståget har spårat ur innan det ens har hunnit lämna lokstallarna.

I väntan på att coronapandemin ska betvingas ägnar sig Foo Fighters-medlemmarna åt annat.

Dave Grohl, son till en engelskalärare och en talskrivare, lägger undan instrumenten och sätter sig vid datorn för att nedteckna "några av de löjligare ögonblicken" i hans liv. Under rubriken "Dave's true stories" delar han med sig av hur det gick till när han bland annat fick jamma med Prince och spela in med David Bowie.

– Det är ögonblick som är så absurda att jag bara kan skratta åt dem. Jag kan inte fatta att jag varit med om några av de här sakerna eftersom det är fullständigt surrealistiskt, det är som om jag upplever det i tredje person, säger Grohl.

– Så var det framför allt med Bowie. Jag visste att han var en speciell människa långt innan vi träffades, men när jag väl lärde känna honom insåg jag att han var fullkomligt magisk.

TT: Ett annat sätt att se på saken är att de personerna fick umgås med Dave Grohl.

– Jag hoppas att du förstår att det inte är så jag ser på saken.

Sneglat på Bowie

Nu står det februari 2021 i almanackan och Foo Fighters gör sig redo att äntligen dela med sig av album nummer tio, som har fått titeln "Medicine at midnight".

Ovan nämnda Abba-influerade låt är med. Den heter "Love dies young", är ett avslutande spår som växer och växer för varje takt, och som följer på en samling låtar som blandar gigantiska arenavältar-refränger och riff med en funkig lekfullhet som inte har hörts i bandets tidigare katalog.

Annons

Och på tal om Bowie, Dave Grohl säger att dennes album "Let's dance" har varit en inspirationskälla. Inte musikaliskt, utan för att det var den brittiske kameleontens övergång från en experimentell period till mer radiovänlig danspop.

– Jag gick igenom alla våra skivor för att hitta något som vi inte har gjort tidigare, och något som vi inte har gjort är en svängig skiva som får folk att vilja dansa. Och det säger jag medveten om att den sortens dans som våra fans ägnar sig åt mest kan beskrivas som att bilda hög framför scenen.

Efter att ha avvaktat och inväntat det internationella "kusten är klar"-tecknet från högre ort gav bandmedlemmarna till slut upp tanken på att försöka kalkylera ett optimalt släppdatum för skivan.

Tiden är nu, säger Grohl.

– Gör vi bara musik för att sälja konsertbiljetter? Nej. Vi skriver låtar för att vi är musiker som vill att folk ska höra musiken och sjunga med. Det spelar ingen roll var det sker och vi insåg att det kanske är vad alla behöver nu, mer än någonsin.

Fakta: Foo Fighters

Dave Grohl, tidigare trummis i grungebandet Nirvana, startade Foo Fighters efter Nirvanasångaren Kurt Cobains död 1994.

Medlemmar: Grohl (gitarr, sång), Taylor Hawkins (trummor), Nate Mendel (bas), Pat Smear (gitarr), Chris Shiflett (gitarr), Rami Jaffee (klaviatur).

Diskografi: "Foo Fighters" (1995), "The colour and the shape" (1997), "There is nothing left to lose" (1999), "One by one" (2002), "In your honor" (2005), "Echoes, silence, patience & grace" (2007), "Wasting light" (2011), "Sonic highways" (2014), "Concrete & gold" (2017).

"Medicine at midnight" släpps den 5 februari.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons