Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Folkmusiken tar plats i Levande musikarv

Databasen Levande musikarv utökas med folkmusik från flera århundraden. "Vägvisare till folkmusiken" är skapad för att forskare och allmänheten ska kunna upptäcka det svenska musikarvet.
Musik • Publicerad 14 november 2022
Nu finns svensk folkmusik i Levande musikarv. Arkivbild.Foto: Pawel Flato/TT

Kungliga Musikaliska Akademiens (KMA) databas Levande musikarv har hittills mest innehållit konstmusik från 1600-talet och framåt. Nu breddas utbudet med folkmusik. Det handlar om allt från gånglåtar och blåsorkestrar till medeltida ballader och skillingtryck, skriver KMA i ett pressmeddelande.

"Vägvisare till folkmusiken" är skapat i samarbete med Svenskt visarkiv och Folkmusikens hus och innehåller totalt 26 arkiv som har lagts in i databasen. Verken finns sökbara efter bland annat genre, materialtyp och geografi.

"Vi är oerhört glada över att kunna inlemma detta viktiga repertoarområde i Levande musikarv och hoppas att det ska inspirera fler till att ta del av och levandegöra det fantastiska musikaliska kulturarv som finns i arkiven" säger Fredrik Wetterqvist, Kungliga Musikaliska Akademiens ständige sekreterare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons