Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Flyktingdocka på USA-turné

Little Amal, en 3,7 meter hög marionettdocka som föreställer en syrisk flykting, ska resa genom USA för att öka medvetenheten om migration.
– Hon är endast en symbol för miljontals barn, säger den konstnärlige ledaren Amir Nizar Zuabi.
USA • Publicerad 1 juni 2023
Little Amal i New York i september i fjol. Arkivbild.
Little Amal i New York i september i fjol. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Little Amal är en tioårig, sårbar och naiv flicka som befinner sig på en främmande plats efter att ha överlevt en lång prövning ensam.

Dockan ska besöka historiskt viktiga platser så som kongressbyggnaden Kapitolium, Joshua Tree nationalpark och Edmund Pettus Bridge under en färd som börjar i Boston den 7 september. Den avslutas den 5 november vid den mexikanska gränsen.

Annons

– Det finns något i handlingen att välkomna en främling som omdefinierar dig, säger Amir Nizar Zuabi och fortsätter:

– Jag tror att det är en del av det vi försöker skapa när vi besöker platser som har en vacker, komplicerad, definierande historia.

Besök är planerade på 35 platser, bland andra i städerna Philadelphia, Baltimore, Pittsburgh, New Orleans, Los Angeles och San Diego.

Marionetten kräver fyra dockspelare.

2021 genomförde Little Amal en liknande resa på drygt 8 000 kilometer genom Europa, från den syrisk-turkiska gränsen till nordvästra England.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons