Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Filmrecension: Höstens säkraste myskort

Att leva i tvåsamhet är inte det lättaste. Men kanske, kanske är det ännu svårare att göra något hållbart av tidsloop-genren? "Palm Springs" visar att hoppet om att lyckas med båda lever.
Filmrecension • Publicerad 7 oktober 2020
Sarah (Cristin Milioti) träffar Nyles (Andy Samberg) på ett bröllop. Varje dag. Igen och igen. Pressbild.Foto: Nonstop entertainment
I "Palm Springs" träffas Sarah (Cristin Milioti) och Nyles (Andy Samberg) på ett udda sätt. Pressbild.Foto: Nonstop entertainment

Ni vet hur det brukar se ut. Bill Murray eller någon annan bittersur person fastnar i en oturlig tidsfälla och tvingas leva samma dag om och om igen. Tills räddningen kommer i form av en insikt/kärlek och så blir det bra igen.

Lite tjatigt koncept kan man tycka så här 27 år efter "Måndag hela veckan" men "Palm Springs" lyckas otroligt nog med konststycket att ta den här upprepningstunga genren och korsa den med den tungt klichéladdade bröllopskomedin och skapa något som känns både uppfriskande kul och romantiskt.

Annons

Detta mycket tack vare de älskvärda skådespelarna: komikern Andy Samberg ("Saturday night live"), har han alltid varit så här återhållsamt hunkigt charmig? Cristin Milioti ("Fargo) spelar en småcynisk brudtärna som man faller pladask för. Och så veteranen JK Simmonds som dyker upp när man minst anar det eftersom hans rollfigur vill döda vår hjälte Andy Samberg i tid och otid.

Låter det märkligt? Jo, men filmen är lite överraskande och med en stor mängd glimt i ögat tar den avstamp i ett bröllop och en mystisk portal och fortsätter sedan in i ett oemotståndligt äventyr som förstås innehåller allt sådant som genren inbjuder till: dekadent leverne, experimentlusta och synkroniserad dans.

Om man upplever samma dag om och om igen, varför inte vara småpackad hela tiden? Eller ligga med så många som möjligt och testa att flyga flygplan fast man inte kan? Att verkligen leva i nuet framstår länge som ett ganska ultimat tillstånd.

Egentligen handlar filmen om att våga leva över huvud taget. Att ta nödvändiga steg, att utvecklas och vara modig och exempelvis öppna sig för en annan människa fast man inte törs. Det är faktiskt riktigt gulligt. För vad är väl en tidsloop-tillvaro? En coronavardag? Jo, det är livet som rinner iväg och det blir oftast inte roligare än man gör det.

Att en film, som till stora delar består av en småpackad Andy Samberg liggande på en uppblåsbar pizzabit i en pool, kan förmedla så mycket upplyftande livskänsla som "Palm Springs" lyckas med är helt enkelt värt att uppleva – säkert flera gånger om.

Fakta: Palm Springs

Genre: Komedi

Premiär: 9 oktober 2020

I rollerna: Andy Samberg, Cristin Milioti, JK Simmons med flera

Regi: Max Barbakow

Speltid: 1 timme 30 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + + +

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons