Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Filmfestivalen hoppas publiken ska komma hem

Efter två år med pandemin hoppas Göteborgs filmfestival att publiken ska vilja komma hem.
Nöje • Publicerad 10 januari 2023
Abbe Hassans "Exodus" inviger Göteborgs filmfestival. Pressbild.Foto: TriArt Media
Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, är tacksam över att publiken kan välkomnas tillbaka utan pandemirestriktioner. Arkivbild.Foto: Björn Larson Rosvall/TT

Programmet för Göteborgs filmfestival 27 januari–5 februari är presenterat. Årets tema är "homecoming". Det manifesteras bland annat med filmen som inviger festivalen, den svenske regissören Abbe Hassans "Exodus", om en tolvårig flicka som tvingas lita på en människosmugglare för att komma till Sverige.

– Det är ett klassiskt filmiskt motiv som alltid har funnits med i filmhistorien, men som kanske får nya betydelser i vår tid med global migration och inte minst med att vi har ett krig i Europa och alla flyktingar som kommer av det, säger Jonas Holmberg.

Digital plattform

Annons

Men man kan också se "homecoming", hemkomst, som en förhoppning att publiken ska hitta tillbaka "hem" till biograferna efter två år med pandemirestriktioner.

– Det var vid den här tiden förra året restriktionerna kom tillbaka med omikron. Det var fruktansvärt. Nu är det första gången med ett år i ryggen utan restriktioner, så vi hoppas så klart att publiken ska vilja komma tillbaka till biograferna.

Filmfestivalen i Göteborg fortsätter dock att satsa på sin digitala plattform för filmälskare som vill se utbudet på distans. 50 av filmerna kommer att gå att se online. Konceptet har blivit för populärt för att sluta med.

– Det är så många som hör av sig till oss från hela Sverige och säger att vi måste fortsätta och i en tid när det är många filmer som har svårt att möta en publik kan vi inte slänga bort det, säger Jonas Holmberg.

Troell prisas

Jan Troell får festivalens hederspris Nordic Honorary Dragon Award. Den 91-årige regissören kommer till Göteborg för att ta emot priset och möta publiken.

Jonas Holmberg säger att Troells filmserie om "Utvandrarna" och "Nybyggarna" är fundamentala hemkomstberättelser och därmed passar in i festivalens tema.

– När man pratar om att lämna ett hem och söka efter ett nytt är den berättelsen den ständiga referensen i alla samtalen. Därför kändes det extra passande att hylla honom just i år.

Fakta: Göteborgs filmfestival

Arrangeras 27 januari–5 februari. Festivalens tema är homecoming.

Nio filmer tävlar om priset för bästa nordiska film, däribland "Exodus" av Abbe Hassan, som inviger festivalen, och "Dogborn" av Isabella Carbonell där Silvana Imam gör långfilmsdebut.

Hederspriset går till regissören Jan Troell, 91, som kommer till Göteborg.

50 filmer ur programmet går att se på festivalens onlinetjänst.

Bland stjärnorna som kommer till festivalen märks nyutnämnde hedersordföranden Ruben Östlund, Zar Amir Ebrahimi (aktuell i "Holy spider") samt regissörerna Marie Kreutzer ("Korsett"), Maryam Touzani ("Den blå kaftanen") och Emily Atef ("Hélène & Mathieu").

Några andra filmer som får svensk premiär:

"Empire" – om den danska slavhistorien i Västindien.

"Munch" – fyra olika skådespelare gestaltar den norske målaren.

"Passagerare i natten" – romantiskt Parisdrama med Charlotte Gainsbourg.

"Kungen" – Karin af Klintbergs dokumentär om Carl XVI Gustaf.

"Women talking" – Sarah Polleys drama om förtrycka kvinnor i en religiös sekt.

"Aftersun" – Paul Mescal i kritikerhyllat far-och-dotterdrama.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons