Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Farnaz Arbabi gör drama om inspärrade ungdomar

”Brinn” är en föreställning om en vänskap som är så stark att den blir farlig, om inlåsta tonårsflickor och om händelser som förändrar livet. I grunden finns intervjuer och forskning på ämnet.
Teater • Publicerad 1 september 2022
Karolina Mindell Kidanu, Ester Claesson, Filip Mrdjen Milosevic, Victor Iván och Isak Elwin turas om att gestalta huvudrollerna Agni och Evvi i "Brinn" på Unga Klara. Pressbild.
Karolina Mindell Kidanu, Ester Claesson, Filip Mrdjen Milosevic, Victor Iván och Isak Elwin turas om att gestalta huvudrollerna Agni och Evvi i "Brinn" på Unga Klara. Pressbild.Foto: Jenny Baumgartner
Ursprunget till pjäsen kommer från en tidningsnotis om en liknande händelse som Farnaz Arbabi läste för 20 år sedan. Pressbild.
Ursprunget till pjäsen kommer från en tidningsnotis om en liknande händelse som Farnaz Arbabi läste för 20 år sedan. Pressbild.Foto: Carlos Zaya

De 13 skådespelarna i blå klänningar turas om att gestalta huvudrollerna Agni och Evvi, två bästisar, stjärntvillingar, som är så nära att de nästan sitter ihop. Deras tillvaro på "hemmet" där de bor är vuxet inrutad och tillsammans skapar de en fantasivärld att fly in i. Men en dag går de för långt i sin revolt.

– Som publik blir man indragen i deras värld och även om det är ett bitvist tufft och tungt ämne är pjäsen humoristisk och rapp, berättar Farnaz Arbabi, som har regisserat och tillsammans med Elmira Arikan skrivit manus till föreställningen på Unga Klara i Stockholm.

Dokumentärt material

Annons

Föreställningen är författarnas egna fria fantasier, men bygger ändå till viss del på dokumentärt material och intervjuer med bland annat ungdomar och vårdare på SIS- och HVB-hem. Ursprunget till idén är en notis om en liknande händelse som Farnaz Arbabi läste för 20 år sedan.

– De flickorna var inne i en så stark symbiotisk vänskap att de ville bränna ner den värld som försökte sära på dem. Den notisen har jag haft med mig och velat skriva om och så blev det läge nu.

Manuset skrev hon och Elmira Arikan parallellt och Farnaz Arbabi berättar att samtidigt som processen var lustfylld har de båda befunnit sig i rollfigurerna och deras erfarenheter när de skrivit.

– Det är som sagt en väldigt fantasifull föreställning och den gör inga anspråk på att vara realistisk utan vi som dramatiker ville grunda oss i det dokumentära för att sedan kunna sväva fritt ovanför det, förklarar hon.

Föreställningen ”Brinn” har premiär den 2 september på Unga Klara.

Fakta: ”Brinn” på Unga Klara

Premiär: 2 och 3 september

Regi: Farnaz Arbabi

Manus: Elmira Arikan och Farnaz Arbabi

Medverkande: Pascalle Arias Basualto, Ester Claesson, Simon Carlsson, Astrid Drettner, Egon Ebbersten, Isak Elwin, Victor Iván, och Adam Kais, Karolina Mindell Kidanu, Filip Mrdjen Milosevic, Elina Norén Sandberg och Rasmus Savic, Alfred Tobiasson, Noor Arbabi Ohlin och Ray Thalayasingam Säll.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons