Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Fantastiska Karlskroniter

Alla gör det. Snyggar till selfien med ett filter. Plockar bort finnen. Men det är inte så vi ser ut. Efter en resa till Berlin och ett synnerligen gillat facebookinlägg bestämde sig Ola Åkeborn. Han skulle skildra Karlskroniterna - precis som de är.
Karlskrona • Publicerad 1 november 2017
Ola Åkeborn bland sina bilder på Karlskronabor. Utställningen visas från och med lördag 4/11 till och med 10 december.
Ola Åkeborn bland sina bilder på Karlskronabor. Utställningen visas från och med lördag 4/11 till och med 10 december.Foto: Staffan Lindbom

– Det har blivit normen. Jag är fostrad inom journalistiken där det alltid varit det viktigast att få fram berättelsen, och där har man aldrig retuscherat. Bilderna tas för att säga något, och precis det tycker jag att man har tappat med alla filter, det har lett till att man känner sig tvungen att retuschera sina bilder för att alla gör det. Men vi är fantastiska precis som vi är, skavankerna gör dig till den du är, och det vill jag visa, säger Ola Åkeborn.

På Langemarks balkong en trappa upp i konsthallen i Karlskrona, täcker nu 104 bilder av Karlskroniter - precis som de är - väggarna.

Annons

– Jag har verkligen fått hålla för ögonen och bara peka för att välja ut vilka som skulle vara med i utställningen. Det har varit jättesvårt. Men de som finns med i utställningen är mig veterligen alla bosatta i Karlskrona, så det här är som en gigantisk Karlskrona-skolkatalog.

Det var fotografen Martin Shoeller, som bland annat gjort sig känd för sina hyperskarpa kontrastrika närbilder på kändisar och hemlösa i Usa, som fick Ola Åkeborn att börja tänka. Efter att ha sett en utställning med fotografens bilder i Berlin bestämde han sig för att testa att ta liknande bilder. I fotoaffären på Borgmästaregatan hittade han gamla reprolampor, det vill säga lysrör, som han tejpade upp på stativ och testade att fota av sig själv med.

– Jag lade upp bilden på Facebook, och bara en timme eller något senare så kom Magnus Lejhall in och sa att det var en häftig bild, och då bad jag honom att komma in och testa. Och så lade han upp bilden och därefter började det trilla in folk, säger Ola Åkeborn.

Ola Åkeborn har valt att inte publicera efternamnen på någon av de porträtterade i vare sig boken eller utställningen. ”Det är inte det viktiga”, säger Ola Åkeborn.
Ola Åkeborn har valt att inte publicera efternamnen på någon av de porträtterade i vare sig boken eller utställningen. ”Det är inte det viktiga”, säger Ola Åkeborn.Foto: Staffan Lindbom

Ola Åkeborn bestämde sig för att porträttera Karlskroniterna utan filter. Fantastiska och med skavanker. Med det starka ljuset och den höga kontrasten blir bilderna lika skarpa som oförlåtliga mot linjer och finnar. Gamla, unga, glasögonbärare, politiker, kända profiler.

”Ögonen har fascinerat mig i projektet. Natalies ögon liknar nästan en flagga med alla färger och de stora lamporna som syns i allas ögon.”
”Ögonen har fascinerat mig i projektet. Natalies ögon liknar nästan en flagga med alla färger och de stora lamporna som syns i allas ögon.”Foto: Staffan Lindbom

Vissa dagar var det kö in till butiken. På två veckor hade Ola Åkeborn nått målet på 100 personer. Men det dök fortfarande upp många som ville bli fotade. I somras satte han till slut ett stoppdatum. Då hade siffran landat på 224 personer. Alla finns med i en nyproducerat bok med samma namn som utställningen, ”Du är fantastiskt!”.

Själva utställningen är jämställd, men så är det i stort sett i boken också, menar Ola Åkeborn.

– På utställningen finns allt från folkpartisten Bosse Lövgren till, ja, vem nu som kan vara yngst här, men åldersspannet som helhet är mellan 1 och 84 år. Inget är borttaget och inget är tillagt. Men bilderna är redigerade med höjd kontrast och för att få ungefär samma ljus, även om det skiftar en del. Martin Shoeller har ju exakta lampor med fast ljus, så för honom blir det inga skillnader i ljuset. Men mina lysrör skiftar en del, säger Ola Åkeborn.

– Det har varit helt fantastiskt att jobba med det här projektet, och otroligt häftigt. Det finns en person som har klagat på sin bild, men när jag hade förklarat varför den såg ut som den gjorde så förstod personen på ett annat sätt.

Samtliga 224 bilder finns samlade i en bok, som Ola Åkeborn säljer under utställningsperioden. I boken finns också texter av olika Karlskronaprofiler.
Samtliga 224 bilder finns samlade i en bok, som Ola Åkeborn säljer under utställningsperioden. I boken finns också texter av olika Karlskronaprofiler.Foto: Staffan Lindbom

Vad vill du ska hända med bilderna sen?

– Jag kommer att behålla den här utställningen intakt. Och sen har jag lite planer som jag inte kan säga något om nu. Men min förhoppning är att någon ska känna att de vill spinna vidare på det här någon annanstans. Det här är en väldigt personlig bild av Karlskrona, det är här som Karlskronaborna kan gå in och se sig själva och folk de känner på en utställning.

Annons

Utställningen på Langemarks balkong invigs på lördag den 4 november, och visas till och med den 10 december.

Elin ThornbergSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons