Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Polisen fokuserar på hanteringen av filmvapnet

Hollywood är i chock över dödsfallet under inspelningen av lågbudgetfilmen "Rust", där skådespelaren Alec Baldwin avfyrade ett vapen som misstänks varit skarpt.
Polisen fokuserar utredningen på personen som var vapenansvarig i filmteamet, och på regiassistenten som räckte över vapnet.
Film • Publicerad 23 oktober 2021
Alec Baldwin i chock vid parkeringsplatsen utanför poliskontoret i Santa Fe.
Alec Baldwin i chock vid parkeringsplatsen utanför poliskontoret i Santa Fe.Foto: Jim Weber/AP/TT
Filmfotografen Halyna Hutchins vid inspelningen av "Archenemy" 2019.
Filmfotografen Halyna Hutchins vid inspelningen av "Archenemy" 2019.Foto: Jack Caswell/AP/TT

Det var på torsdagen som Alec Baldwin avlossade filmvapnet under en repetition vid inspelningen av indiefilmen "Rust" i New Mexico.

Skottet träffade filmfotografen Halyna Hutchins i bröstet och regissören Joel Souza i axeln. Hutchins flögs med ambulanshelikopter till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. Souza vårdades också på sjukhus, men kunde senare skrivas ut.

Annons

Enligt domstolsdokument ska en regiassistent ha försett Baldwin med vapnet och ropat "cold gun", som man säger om ett vapen som inte innehåller skarp ammunition, enligt Santa Fe Reporter.

Strax därefter avfyrade Baldwin vapnet. Kameror ska ha varit uppsatta, men det är oklart om repetitionen filmades.

En vapenansvarig inom teamet hade uppgiften att se till att vapnet var ofarligt, och polisen utreder nu exakt vad som skett innan vapnet räcktes över till Baldwin. Ytterligare två vapen lämnades över i samband med inspelningen.

Det var den andra spelfilmen där samma 24-åring var huvudansvarig för filmvapnen, skriver AFP.

"Saknas ord"

"Det saknas ord för att beskriva chocken och sorgen över den tragiska olyckan som tog Halyna Hutchins liv – en hustru, mor och djupt beundrad kollega till oss", skriver Bladwin på Twitter.

Polisen ska ha tagit material från filminspelningen, däribland Baldwins kläder och vapnet i fråga, i beslag.

"Rust" är en westernfilm som utspelas på 1880-talet. Enligt källor till Los Angeles Times har inspelningen kantats av problem. Bland annat ska personal bara timmar innan olyckan i protest ha lämnat inspelningsplatsen då de varit frustrerade över förhållandena på lågbudgetinspelningen. De har bland annat klagat över långa dagar och en källa uppger också att säkerhetsföreskrifter kring vapenhantering inte har följts. Redan för en vecka sedan ska en kameraman ha klagat över den dåliga säkerheten.

Ett vapen som använts som rekvisita ska också tidigare ha avfyrats av misstag, även om det då ska ha rört sig om lösa skott.

Omfattande säkerhetsregler

Enligt ett brev utskickat av fackförbundet IATSE Local 44 så ska det vapen som Baldwin avfyrade ha varit laddat med en skarp patron. Enligt säkerhetsprotokollen från fackförbundet ska egentligen skarp ammunition aldrig finnas på en filminspelning, men det kan i enstaka fall användas, om det inte finns något praktiskt alternativ för att uppnå en viss effekt, uppger Indiewire.

Flera personer, däribland Alec Baldwin, har förhörts. Men ingen person är misstänkt.

Annons

Hutchins var född i Ukraina och inledde enligt Variety sin karriär med brittiska dokumentärer i Östeuropa. Hon flyttade till Los Angeles där hon studerade vid UCLA, och har arbetat på filmer som “Archenemy,” “Snowbound,” “Blindfire” och minitv-serien "A luv tale". Hon beskrevs som ett framtidsnamn.

– Hon var den mest entusiastiska filmfotografen jag kan tänka mig, för det enda hon ville göra var att prata om att jobbet vid inspelningarna, säger filmskaparen Rachel Mason till Variety.

Fakta: Vapen på filminspelningar

I Hollywood ska det generellt finnas en vapenansvarig på inspelningen för att garantera säkerheten kring de vapen som används, oavsett om man använder skarp ammunition eller ej.

Ofta använder man sig av visuella effekter för att skapa kulregn men ibland används riktiga vapen. Det är ofta billigare och det blir också enklare för skådespelarna att "reagera" i stunden.

Enligt de riktlinjer som finns ska den vapenansvarige testskjuta alla vapen som ska användas. Det finns också regler för vem som ska ladda och hur det ska gå till.

Lös ammunition, som innehåller krut men ingen kula, används ofta på filminspelningar. Det är dock inte helt ofarligt. Om man är oförsiktig kan explosionen som uppstår när man trycker av orsaka skada.

På inspelningen av "Rust" användes, av oklar anledning, inte lösa skott i det vapen som räcktes över till Alec Baldwin.

Hur detta kunde ske är under utredning men enligt vittnesmål från filmbranschen så uppmanas ibland filmteamen att skynda på inspelningen, och då kan säkerhetsrutiner få stryka på foten.

Källa: AP

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons