Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Extra mycket samtidskonst på Liljevalchs

Efter 2,5 års pandemipaus återvänder gallerimässan Market Art Fair – nu i Liljevalchs båda konsthallar i Stockholm. Här visas det senaste inom framför allt nordisk konst med många av konstnärerna på plats.
Konst • Publicerad 16 september 2021
Galleriet Larsen Warner visar en samlingsutställning med verk av elva konstnärer, däribland Shoplifter/Hrafnhildur Arnardóttir och Tova Berglund.
Galleriet Larsen Warner visar en samlingsutställning med verk av elva konstnärer, däribland Shoplifter/Hrafnhildur Arnardóttir och Tova Berglund.Foto: Jessica Gow/TT
Cecilia Hillström Gallery visar verk av konstnären Johan Bergström Hyldahl.
Cecilia Hillström Gallery visar verk av konstnären Johan Bergström Hyldahl.Foto: Jessica Gow/TT

De större lokalerna gör det inte bara möjligt för fler gallerier att visa mer konst. Market Art Fair har också satsat på ett utökat program med bland annat en särskild sektion för konstnärsfilmer av bland andra Julia Peirone och Tova Mozard.

– Vi har även en sektion för skulpturer och för verk som går utanför det som gallerierna visar, och vi har också ett samtalsprogram. I år har vi satsat extra mycket på det eftersom det inträffat så många stora omvärldshändelser som även berör konsten, säger mässchefen Sara Berner Bengtsson.

Konst och klimat

Annons

Konstnärerna Salad Hilowle och Hanni Kamaly ska tillsammans med chefen för Statens Konstråd, Patrick Amsellem diskutera "dekoloniseringen av offentliga monument". Moderna Museets chef Gitte Ørskou berättar om stödinköpen av svensk konst under coronakrisen och duon Bigert & Bergström om hur de ser på samtidskonstens roll i klimatkrisen.

– Jag upplever att det finns ett stor intresse för kulturdebatt just nu och det vill vi spegla i vårt program, säger Sara Berner Bengtsson.

100 konstnärer

Gallerierna – och konsten – på Market Art Fair utses av en internationell jury under ledning av den tidigare chefen på Moderna Museet, Tate Modern med flera: Lars Nittve. Nya bland årets utvalda är norska Golsa och galleriet Obra från Malmö. Bland de över 100 medverkande konstnärerna finns Nike Åkerberg, Miriam Bäckström och Hanna Hansdotter.

– Det här är den bästa platsen för att få en bild av nordisk samtidskonst, det ligger i galleriernas intresse att visa upp det som händer just nu. Många av verken blir klara dagarna före mässan, säger Sara Berner Bengtsson.

Market Art Fair pågår 17–19 september.

Fakta: Market Art Fair

Pågår 17–19 september i Liljevalchs båda konsthallar i Stockholm. Cirka 35 gallerier medverkar. Bland dessa finns svenska Galleri Andersson/Sandström och Galleri Riis samt danska V1 Gallery.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons