Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Eva Dahlgren gör arenaturné med "Blondinen"

Tre snabbt utsålda konserter i vår får nu en fortsättning i det stora formatet. I höst intar Eva Dahlgren bland annat Scandinavium och Avicii Arena med jubileumsturnén "En blekt blondins hjärta – Vintage tour".
Musik • Publicerad 4 april 2022
Eva Dahlgren under premiären på jubileumskonserten på Göta Lejon i Stockholm.
Eva Dahlgren under premiären på jubileumskonserten på Göta Lejon i Stockholm.Foto: Henrik Montgomery/TT
I höst gör Eva Dahlgren arenaturnén "En blekt blondins hjärta – vintage tour".
I höst gör Eva Dahlgren arenaturnén "En blekt blondins hjärta – vintage tour".Foto: Henrik Montgomery/TT

"Blondinen", som hon kallar albumet, kom hösten 1991. "Det var evighetssekunder, tre korta andetag" sjöng Eva Dahlgren, men den sista låten "Drömmarna och muren" handlar om rivningen av Berlinmuren. Det var också i euforin över detta som Eva Dahlgren spelade in skivan, berättar hon.

– För mig och människor runt omkring mig var det här så stort, det var en enorm händelse i våra liv. I ljuset av det gick jag hem i sommarnatten, hörde musik från ett fönster och kände att jag ville göra ett album som var ljust och härligt, som folk kunde spela när de var lite fulla och glada. Så ville jag också vara!

Annons

Den nyvunna framtidstron resulterade i låtar som "Vem tänder stjärnorna" och "Jag är gud". När albumet relativt snabbt sålde i en halv miljon exemplar tappade hon räkningen. Efter introduktionen på Spotify 17 år senare har det kommit upp i sammanlagt omkring 22 miljoner strömningar, enligt skivbolaget.

Slut på sex minuter

Inför fjolårets 30-årsjubileum släpptes skivan på nytt, och när Eva Dahlgren lyssnade igenom originalinspelningen igen upptäckte hon att hon faktiskt tyckte om precis varenda låt.

– Det är väldigt sällan man gör det så långt efteråt. Men jag gillade verkligen alla.

Just nu genomför hon tre konserter på Göta Lejon i Stockholm som sålde slut på nolltid när biljetterna släpptes i september i fjol. Flera gånger hade hon fått frågan om hon inte skulle göra ett konsertupplägg där hon spelade "Blondinen" från början till slut. Plötsligt började hon känna att det kanske inte var en så dum idé ändå.

– Jag kallade ihop mitt band igen. När vi pandemin startade skulle vi just ut på en turné, sedan dess har vi alla varit i våra källare, hållit på med grejer och försökt klara oss. Men så började vi spela och då kände jag att vi inte kunde göra bara de här tre spelningarna i Stockholm.

"Behöver hoppet"

I höst turnerar hon över hela landet. Konserten, "En blekt blondins hjärta – vintage tour" består av skivans låtar spelade i ordning – så måste det vara tycker hon – men också av andra låtar från hennes drygt 45-åriga karriär.

– Som artist och låtskrivare måste man hela tiden vända sig mot framtiden, och skriva nya saker, det är det som håller en artist vid liv, det är väldigt sällan som man har har tid och möjlighet att göra en sådan är retrospelning.

Världsläget är däremot inte längre lika ljust.

– Nu är muren på väg upp igen på grund av en galen diktator, och jag känner att de här texterna har fått en ny relevans. En gång i tiden kunde vi besegra den där ondskan, och därför behöver vi hoppet, vi kan göra det igen, jag vet det!

Fakta: Eva Dahlgrens arenaturné

"En blekt blondins hjärta – Vintage tour" får höstpremiär Göteborg 7/10, därefter följer Örebro 8/10, Gävle 9/10, Helsingborg 22/10, Karlstad 27/10, Västerås 28/10, Malmö 4/11, Linköping 11/11, Halmstad 12/11, Skellefteå 23-24/11, Luleå 25/11, Umeå 26/11, Lidköping 2/12 och Stockholm 10/12.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons