Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Estonia-dokumentär prisas i Norge

Tv • Publicerad 9 maj 2021
Henrik Evertssons dokumentärserie "Estonia – fyndet som ändrar allt" har fått pris på den norska tv-galan Gullruten.
Henrik Evertssons dokumentärserie "Estonia – fyndet som ändrar allt" har fått pris på den norska tv-galan Gullruten.Foto: Stian Lysberg Solum

Dokumentärserien "Estonia – fyndet som ändrar allt" fick pris som "årets tv-ögonblick" på den norska tv-galan Gullruten under lördagskvällen.

Journalisten och regissören Henrik Evertsson tilldelades 2020 Stora journalistpriset i klassen årets avslöjande för serien. De fem delarna berättar om förlisningen av passagerarfartyget M/S Estonia den 28 september 1994, där 852 människor miste livet.

Annons

Ett aldrig tidigare dokumenterat hål i skrovet väckte stor uppmärksamhet – och uppgifterna ledde till att en ny granskning inleddes av haverikommissioner i bland annat Sverige. Evertsson och hans kollega vrakexperten Linus Andersson åtalades dock för dykningarna som gjorts i anslutning till fartyget, men friades av tingsrätten. Åklagaren har överklagat domen.

Gullruten delas sedan 1998 ut av den norska tv-branschen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons