Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Ernst om nya serien: “Det är mer som jag”

Med varken årstid eller högtid i fokus är Ernst Kirchsteiger tillbaka i rutan med ett nytt program. Nu är det vardagen som står i centrum där han tipsar om praktisk inredning, enkla matrecept och prylar som får ny livsgnista.
Nöje • Publicerad 25 september 2023
Ernst Kirchsteiger är aktuell med sitt nya program "Hemma med Ernst". Pressbild.
Ernst Kirchsteiger är aktuell med sitt nya program "Hemma med Ernst". Pressbild.Foto: Jesper Olsson/TV4
Ernst Kirchsteiger med sin hemmabyggda pastatork i "Hemma med Ernst". Pressbild.
Ernst Kirchsteiger med sin hemmabyggda pastatork i "Hemma med Ernst". Pressbild.Foto: TV4

Fastän programmet heter "Hemma med Ernst" får tittarna inte följa med honom hem. Avsnitten utspelas i huset Nyckelby, som han har tagit sig an och ska fixa.

Platsen beskriver Ernst Kirchsteiger som en svensk bondebygd som påminner om Bullerbyn – med röda hus med vita knutar.

Annons

– Huset har inte de stora renoveringsbehoven utan snarare mindre åtgärder för att göra en bättre och enklare vardag, säger han.

Medvetet lugnare program

Ernst Kirchsteiger förklarar att programmet är nerskruvat i ett lugnare tempo. Han hävdar att samhället går i "Tiktok-fart" och vill att tittarna i stället ska luta sig tillbaka. Det är viktigt att det finns tid till att prata till punkt.

– Vi går åt andra hållet och i stället ger vi plats åt de innersta tankarna. Det är hur jag är i grunden och det känns väldigt kul med det här programmet – att det är mer som jag, säger han.

I en tid där det mesta är dyrt är det ingen slump att "Hemma med Ernst" innehåller enkla och ekonomiska mat- och inredningstips. Han förespråkar att med enkla medel bygga sin egen inredning, till exempel en pastatork som tittarna får lära sig att tillverka i första avsnittet.

Talar för återbruk

Kirchsteiger ser även till att äldre möblemang och snickerier får ny livsgnista på Nyckelby. Han berättar att han alltid har varit intresserad av svensk historia.

– Springer jag på en gammal sockerlåda från 1800-talet så tänker jag alltid "kan jag göra något med denna?", säger han och fortsätter:

– Det är som att tiden har hunnit ifatt mig. Nu tänker vi mer och mer på återbruk, med loppisar och så. Det här är egentligen något som jag har talat om i snart 24 år så det känns jättekul.

Programmet har premiär på tisdag på TV4.

Ernst Kirchsteiger om...

... matrester:

– Till min stora fasa har jag hört att unga människor slänger matrester. Matrester är ju snarare en möjlighet än ett problem som oftast är mycket godare om de får stå till sig. Jag lagar ofta för mycket mat för att få rester.

... hösten

– Kastanjerna faller, sorgset och dunstar på marken. Löven är röda och i vedspisen sprakar elden. Det är något med hösten som känns så himla på riktigt. Det är så himla mycket jag.

... nedskärningen på TV4:

– Min framtid är min egen. Jag är glad att jag får finnas kvar på det här sättet. TV4 gör det som de behöver för att ha ett långt och friskt liv i Sverige och jag litar på att de gör det bästa.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons