Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

En pjäs som ger ungdomar nya tankar

Oskar Sternulf från Karlskrona reser runt i landet och spelar rollen som tonåringen Andreas som kommer ut som homosexuell. I veckan var skådespelaren och dramatikern åter på hemmaplan och framförde det korta enmansdramat för gymnasieelever. Vi träffade några av dem på Ehrensvärdska gymnasiet för att höra lite om deras syn på pjäsen och på teater.
Teater/#Vistårbakom • Publicerad 6 mars 2019
Nea Gerdstigen och Isak Axelsson såg pjäsen ”Komma ut” i veckan och fick nya tankar om bland annat ord och om relationen mellan föräldrar och barn.
Nea Gerdstigen och Isak Axelsson såg pjäsen ”Komma ut” i veckan och fick nya tankar om bland annat ord och om relationen mellan föräldrar och barn.Foto: Ingemar Lönnbom

Nea Gerdstigen och Isak Axelsson är två av de elever som såg pjäsen i måndags, det var närmare bestämt Oskar Sternulfs 372:a. Skådespelaren fick frågan om han inte tröttnat på sin text, men svaret var ett mycket bestämt ”nej!”.

De båda gymnasieeleverna berättar de att de har sett de pjäser som erbjuds Blekinges skolelever från lågstadiet och uppåt. Det verkar också som om de har uppskattat möjligheten, även om de i de lägre stadierna uppfattade teaterstyckena mest som välkomna uppehåll i vardagslunken.

Annons

Dessutom har de båda provat på att stå på scenen, men är just nu kanske mest koncentrerade på studierna som förstaårselever på gymnasiet.

”Bög”, säger tonåringen Andreas i Oskar Sternulfs pjäs och gör stora citattecken i luften.
”Bög”, säger tonåringen Andreas i Oskar Sternulfs pjäs och gör stora citattecken i luften.Foto: Marcus Palmgren

Oskar Sternulfs pjäs börjar med en presentation av tonåringen Andreas, och går snart över i ett avsnitt med starka känslor:

– När han började skrika, undrade jag ”vart är detta på väg?”, säger Isak Axelsson.

Här i pjäsens inledning använder ”Andreas” alla de ord som används om homosexuella, ord med olika laddning och som kan användas på olika sätt. Redan då fick gymnasieeleverna en tankeställare:

– Det där har blivit ord som man säger utan att tänka på vad de egentligen betyder, säger Nea Gerdstigen, en del av ungdomens språk.

Pjäsen är 50 minuter lång och beskriver bland annat vad som händer när pojken Andreas kommer ut, det vill säga när han berättar för olika personer i sin närhet om sin sexuella läggning. Det är en rad scener som visar hur kompisar, syskon, föräldrar och släktingar reagerar.

– Han lyckades hålla ämnet intressant hela tiden, det berodde på hur han bytte tonläge, säger Isak och Nea lägger till:

– Han förmedlade känslor väldigt bra!

Just det där med känslor, inte minst gråt på scenen, är uppenbarligen något som berör starkt. Andreas gråter på scenen när hans mor inte accepterar hans läggning. Många av eleverna i publiken kände sig nog lite illa till mods där.

– Jag funderade på hur mina föräldrar skulle reagera i en liknande situation, säger Isak Axelsson. Men jag tänker att om föräldrar älskar sina barn, kan inte deras läggning vara avgörande!

Annons

– Det är bra att man tar upp ett sånt här ämne, det blir inte lika tabubelagt, säger Nea Gerdstigen. Det finns fortfarande mycket okunnighet om ämnet homosexualitet. Kanske känner man någon person med den läggningen, då blir det lättare att förstå och relatera till den när man har sett pjäsen.

Ja, det är förstås en del av teaterns villkor och tjusning, vi betraktar inte en människa på en skärm utan i verkliga livet, även om det är i en roll - och denna rollfigur kan få oss att tänka till.

Ingemar LönnbomSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons